Nyitókép: Pinta Attila/Székelyhon.ro

 

Fakereszteket készül kihelyezni az úzvölgyi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyére a Nemzet Útja román szervezet szombaton délután. A katonatemetőben több alkalommal is román emlékünnepséget szervező Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet vezetője közösségi oldalán jelentette be korábban, hogy szombaton délután két órától híveivel százötven fakeresztet készülnek kihelyezni az úzvölgyi haditemetőben.

 

A keresztek Tîrnoveanu szerint Sepsiszentgyörgyön készültek, a román vezető pedig adományokat várt ahhoz, hogy Úzvölgyébe szállíthassák.

 

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere korábban elmondta, a székelyföldi község lakói nem készülnek Úzvölgyébe, nem kívánnak reagálni a provokációra. Csíkszentmárton helyi tanácsa időközben elfogadott egy határozatot, amely a község közterületén lévő temetőkben megengedett viselkedésről és cselekedetekről szól.

 hirdetes_810x300  

 

A helyszínen a Székelyhon.ro munkatársa tudósít. Pinta Attila azt írta, hogy röviddel 14 óra előtt elszórtan néhány román jelent meg a temetőnél, a hatósági jelenlét viszont erős: nagy számban vezényeltek ki rendőröket és csendőröket. Majd röviddel később megérkeztek Tîrnoveanuék az úzvölgyi haditemetőhöz. Busszal jöttek, és hozták a fakereszteket is:

 

 „Nincsenek sokan, legtöbb 100–150-en lehetnek. Felsorakoznak, készülnek bemenni a sírkertbe. A fakeresztek alja láthatóan meg van erősítve, hogy időtállóbb legyen. Szintén idő kérdése, de itt már a rövidség a szempont: fúrófelszereléssel érkeztek, hogy gyorsabb legyen a felállításuk.

 

Bevonultak a temetőbe. A kapun ki van függesztve a Csíkszentmártonban elfogadott temetőszabályzó, az abba foglaltak egyelőre nem hatják meg különösebben a keresztállítókat: kimérik a román parcellát az eltávolított betonkeresztek és az emlékmű helyén.”

 

Közben már felállították az első kereszteket:

 

„Ásóval, fúróval és az elmaradhatatlan mobiltelefon-kamerákkal, mert hát posztolni kell. Így megy 2023. július 8-án délután a román fakeresztállítás az úzvölgyi haditemetőben. A kifüggesztett szabályzat olyan friss, mintha nem is lenne. Két fúróval dolgoznak, eltart egy ideig, amíg meglesz a százötven gödör. Úgy tűnik, van is rá idejük, ugyanis a csendőrség nem avatkozik közbe.

 

A temetőkapu mindkét oldalára román zászlót szegeztek. Közben egy kisebb csoport felháborodásának adott hangot, hogy miért biztosítják a helyszínt a csendőrök. Nem értik, kitől, mitől kell védeni a temetőt.”

 

A román nacionalisták akciója még mindig tart.

 

Székelyhon.ro nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!