Nyitókép: Shutterstock

 

Idén a válaszadók mindössze 8 százaléka vett fel hitelt a nyári vakációra, ami csak csekély növekedést jelent az előző felméréshez képest. 2021-ben az emberek 6%-a vett fel hitelt a nyaralására. E hitelek kétharmada 400 euró feletti összeget jelent – derült ki a Kruk cég felméréséből.

 

Átalában a fiatalok vesznek fel hitelt

 

A férfiak gyakrabban vesznek fel kölcsönt a nyári kirándulásra, mint a nők, a 400 euró feletti összegek esetében pedig majdnem kétszer olyan gyakran. Leggyakrabban a 25 és 34 év közöttiek vesznek fel hitelt nyaralásra. Ez a válaszadók körülbelül 13%-a.

 hirdetes_300x300  

 

Valamivel gyakoribbak a nyaralási hitelek az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a legfeljebb 600 eurós nettó havi jövedelemmel rendelkező háztartásokban, és általában 400 euró feletti összegről van szó.

 

Azok is vesznek fel kölcsönt, akiknek nincs rá

 

A nyaralásra felvett hitel mellett döntő munkanélküli szlovákiai polgárok általában 400 euró feletti kölcsönt vesznek fel.

 

„Aggasztó, hogy akiknek már lejárt kötelezettségeik vannak, és akiknek nincs munkájuk, nagyon gyakran vesznek fel kölcsönt nyaralásra. Ez azt jelentheti, hogy nagyon kedvezőtlen feltételekkel vesznek fel hitelt nem banki szervezetektől, mivel nem engedhetnek meg maguknak egy normál hitelt”

 

– mondta Jaroslava Palendalová, a Kruk vezérigazgatója.

 

A magas energiaárak és az általános infláció ellenére a szlovákok érdeklődnek a nyári vakáció iránt, és a legtöbb külföldi nyári vakáció már elkelt. A hazai turisták a hagyományos Horvátország mellett különösen megkedvelték Olaszországot, Görögországot, Törökországot és Egyiptomot.

 

A csehekhez képest a szlovákok többet költenek nyaralásra, és inkább a négy- és ötcsillagos szállodákat részesítik előnyben közvetlenül a tengerparton, all inclusive ellátással.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!