Nyitókép: SITA

 

Minden jel szerint egyszerű kommersz célja van a világbotrányt kiváltó hollandiai szépségverseny végeredményének. Mégpedig a transzneműség világszintű reklámozása és népszerűsítétése. Így immár Európában, a Miss Hollandia versenyt is egy magát transzneműnek tartó férfi nyerte meg.

 

 „Olyan büszke és boldog vagyok, hogy le sem tudom írni. Büszkévé teszem a közösségemet és megmutatom, hogy meg lehet csinálni. Világszerte példaként szeretnék szolgálni. Készüljünk fel a további kalandokra”

 

– nyilatkozta a győztes, Rikkie Valerie Kollé. Így egy biológiai férfi képviselheti hazáját a 72. Miss Universe szépségversenyen.

 hirdetes_810x300  

 

Sokan felkapták a fejüket az eredmény láttán. Kép forrása: gpb.org

 

Anne Jakrajutatip thai üzletmágnás, egy transz-aktivista, aki szintén transznemű, tavaly megvásárolta a Miss Universe Organizationt. Kijelentette, hogy elkötelezett amellett, hogy a szervezetet befogadó platformként fejlessze, és szeretné átalakítani a márkát a következő generáció számára.

 

„A Miss Universe-t már nem nevezem szépségversenynek”

 

– mondta a JKN Global vezérigazgatója.

 

„Női szerepvállalási versenynek tartom”

 

– tette hozzá.

 

A Miss Universe-t birtokló nemzetközi holding tulajdnosa, a thailföldi származású Anne Jakrajutatip médiavállalkozó és digitális tartalomterjesztő maga is transznemű. Övé többek között a Miss Universe, a Miss USA és a Miss Teen USA szépségverseny-szervezet is.

 

Jakrajutatip lett az első transz nő, aki kizárólagos tulajdonosa ezeknek a szervezeteknek. A Forbes szerint ő a harmadik leggazdagabb transznemű személy a világon, 2020-ban 210 millió amerikai dollárra (6,37 milliárd bahtra) becsült nettó vagyonával.

 

Kollé így ismét történelmet írhat: ha elnyerné a Miss Universe címet decemberben, ő lenne az első olyan transz nő, aki ezt megteheti.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.