Nyitókép: TASR

 

Szlovákiában hétfőn (július 10-én) sok helyen első- és másodfokú riasztás volt érvényben a magas hőmérséklet miatt. Az előzetes mérések szerint a dunaszerdahelyi járásbeli Sárrét községben 36 Celsius-fok volt. Hasonló értékeket mértek a pozsonyi repülőtéren is.

 

Hétfőn több helyen melegebb volt, mint néhány népszerű nyaralóhelyen. Voltak, akik a rendkívüli meleg miatt a sürgősségi ügyeleten kötöttek ki. A forró napok azonban folytatódnak, és hétvégén tetőznek majd.

 

A főváros központjában délután melegebb volt, mint például az egyiptomi Hurghadában. Az emberek a piramisok árnyéka helyett a fák lombjai alatt, illetve a szökőkútban kerestek menedéket.

 hirdetes_300x300  

 

Nagy volt a forgalom volt a sürgősségi ügyeleteken is, ahol több tucat beteget láttak el a hőség okozta egészségügyi szövődmények miatt. „A nyári magas hőmérséklet gyakorlatilag mindenki számára kockázatot jelent” – hangsúlyozta Marek Eliáš, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

 

„Ezeken a forró napokon a megelőzés a legfontosabb, hogy elkerüljük a túlmelegedést és a kiszáradást. Az alapvető szabály a rendszeres folyadékbevitel betartása” – magyarázta Alena Krčová, a Mentőszolgálat Műveleti Központjának szóvivője.

 

Barbora Lörincz, a Ladislav Dérer Kórház orvosa tisztázta, milyen következményekkel járhat, ha a szervezet nagy hőhatásnak van kitéve. A fiatalabbaknál hasmenés, szédülés, hányás vagy megnövekedett vérnyomás jelentkezhet, míg az időseknél az alacsony vérnyomás, gyenge vizelés, tájékozódási zavar vagy akár a hányás lehet a jellemző tünet.

 

Legalább három liter folyadékot kell meginni. A legjobb a tiszta víz, ásványvíz, cukrozatlan italok vagy gyógyteák. A langyos italok frissítőbbek, mint a hidegek. Krčová ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kávé, az alkohol és az energiaitalok nem számítanak bele a napi folyadékbevitelbe.

 

A hőségnek még nincs vége

 

„Kedden (július 11.) napközben ismét napos időre számíthatunk, a legmelegebb helyeken, különösen Szlovákia délnyugati részén akár 33 Celsius-fok is lehet” – mondta Štefan Dlhoš meteorológus.

 

A hét második felében enyhe lehűlés jön, de ez csak rövid ideig tart. A hétvégén újabb felmelegedési hullám érkezik trópusi hőmérséklettel. „Vasárnap (július 16-án) ismét 35 fok felett lehet a hőmérséklet a legmelegebb helyeken, főleg délnyugaton” – tette hozzá Dlhoš.

 

RTVS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!