Nyitókép: SITA

 

Fazekas István, Nyékvárkony nagyközség polgármestere a Körképnek elmondta, vissza kell térni az elmúlt években alkalmazott, mindenki számára megnyugtató megoldáshoz.

 

Az idei nyári hónapokban különösen sok a szúnyog a Duna, Kis-Duna mentén. Érvényes ez az egyes települések lakosságára is, akik esténként szabályos szúnyoginvázióra panaszkodnak.

 

A térség falvainak polgármesterei tudnak a problémáról. Egyesek az állami bürokráciára beszélik ki magukat, mely helyenként bizony valóban felelős a több hónapos késedelmekért, legalábbis, ami a szúnyogirtás költségeinek finanszírozását illeti.

 hirdetes_300x300  

 

Legutóbb a Csallóközi Városok és Falvak Társulása (ZMOŽO) panaszkodott arra, hogy jó esetben leghamarább augusztusban lehet megoldás a problémára. 

 

A Csallóköz lakosságát mindenesetre nem különösebben érdekli a hivatali ügyintézés útvesztője. Ők csak szúnyogmentes estéket szeretnének, amikor a teraszokon, kertekben kellemes környezetben pihenhetnek, beszélgethetnek a nappali forróságok után, felfrissülésként.

 

A Körkép.sk érdeklődésére Fazekas István, Nyékvárkony nagyközség polgármestere, a Warkun társulás eddigi elnöke elmondta, hogy van megoldás a helyzetre. Az utóbbi négy évben a Warkun mikrorégió keretén belül sikerült pályázni a szúnyogirtásra, aminek köszönhetően a Duna menti, illetve egyes, a Kis-Duna menti települések körzetében sikerült enyhíteni a szúnyoginváziót. Az említett településeken (amelyek nem feltétlenül a Warkun társulás tagjai voltak) évi 2-3 alkalommal permetezéssel irtották a szúnyogokat, amely módszer a visszajelzések szerint használt, és enyhített az ott lakó emberek életkörülményein.

 

„Az elmúlt évek jó tapasztalataira, korrekt viszonyra hivatkozva az egyik szúnyogirtásban jártas magánvállalat vállalta magára a munka elvégzését és annak költségeinek átvállalását is, amíg a Környezetvédelmi Alapból, azaz az Envirofondból társulásunk kérvénye pozitív elbírálást kapott. A szúnyogok ugyanis most, nyáron csípnek, tehát most kell megoldást találni. Nem várhatunk az év végéig”

 

– nyilatkozta Fazekas.

 

Eddig az egész ügymenetet a WARKUN társulás menedzselte, melynek Fazekas volt a vezetője és tucatnyi község érdekeit képviselte, ez a társulás jelenleg már 20 település fölé duzzadt és még fokozatosan jelentkeznek tagságra. Az állami szervekkel való legújabb tárgyalások előrehaladott állapotban vannak, a döntés a napokban várható. A szúnyogirtásra remélhető támogatás a Duna és a Kis-Duna menti településeinek problémáját enyhítheti majd.

 

Hozzátette azt is, hogy az idei, átmeneti évben a környezetvédelmi tárca kitalálta a szúnyogok lárvaidőszakban való permetezését, amiről logikusan már lekéstek, viszont ideje koráni pályázással jövőre, még mielőtt a szúnyogok kikelnének, megelőzhető lesz a probléma a kormány elgondolása szerinti év eleji biológia irtással.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.