Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

A júliusi és augusztusi nyári hónapokat meleg és száraz idő kíséri, mely során fokozott a tűzveszély – hívta fel a figyelmet Katarína Križanová, a Tűzoltó- és Mentőszolgálat szóvivője közleményében, amely szerint a tűzoltók rekordszámú beavatkozást tartanak nyilván a nyári szünetben.

 

„2022 júliusában és augusztusában a tűzoltókat összesen 2199 alkalommal riasztották tűzesetekhez, ebből 1365 tűzeset júliusban történt. Tavaly 884-gyel több tűzeset történt a nyári szünetben, mint 2021-ben”

 

– mondta Križanová, hozzátéve, hogy a 2022-es nyári szünetben a szlovákiai tüzek öt ember halálát okozták és 22-en megsérültek.

 

 hirdetes_300x300  

A legtöbb tűz a természetben keletkezik

 

A legtöbb tűz a természeti környezetben keletkezett. A tüzek leggyakoribb oka a felnőttek figyelmetlensége és hanyagsága.

 

„Egy gondatlan tűzgyújtásból, cigarettából, mezőgazdasági gépből vagy nem megfelelően parkoló járműből származó egyetlen szikra szükségtelen ember-, egészség- és vagyonvesztéssel vagy a természet tönkretételével járhat”

 

– figyelmeztet a tűzoltóság szóvivője.

 

A tűzoltó- és mentőszolgálat ezért felhívja az állampolgárok és a jogi személyek figyelmét arra, hogy tartsák be a tűzvédelmi törvényből eredő kötelezettségeket és tilalmakat.

 

A törvény megszegése bírsággal sújtható

 

E törvény megsértéséért 331 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható az állampolgár. Ha jogi személy vagy természetes személy – vállalkozó a vétkes, a bírság 16 596 euróra emelkedhet.

 

Különösen tilos fokozott tűzveszélyes helyen dohányozni, nyílt lángot használni (gyufa, öngyújtó, kályha stb.), növényzetet, bokrokat, fákat égetni, tüzet rakni olyan területen vagy helyen, ahol tűz keletkezhet vagy kiterjedhet, de éghető anyagokat is égethet szabadtéren fokozott tűzveszélyes időben.

 

„Ha azt gyanítja, hogy valahol tűz keletkezett, azonnal hívja a tűzoltókat a 150-es vagy a 112-es segélyhívó számokon” – szólított fel Križanová.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!