Nyitókép: Twitter/Polish Ministry of Defence

 

Az amerikai hadsereg V. hadtestének mintájára építik fel a lengyel hadsereg legújabb, 2. hadtestét, hogy növeljék az amerikai erőkkel való interoperabilitást és megerősítsék az ország védelmét – mondta a lengyel védelmi miniszter. Mariusz Błaszczak a döntést pénteken jelentette be egy közös lengyel-amerikai hadgyakorlaton Nyugat-Lengyelországban.

 

A gyakorlatot az Egyesült Államok lengyelországi nagykövete, Mark Brzezinski is megtekintette. Az esemény során Błaszczak hivatalosan is kinevezte Adam Joks tábornokot a lengyel hadsereg 2. hadtestének megalakításáért felelős parancsnokká. Joks korábban az amerikai hadsereg V. hadtestének parancsnokhelyettese volt – jelentette a PAP hírügynökség.

 

Błaszczak hozzátette: Varsó büszke arra, hogy Joe Biden elnök döntése alapján az amerikai hadsereg V. hadtest előretolt parancsnokságának központja Lengyelországban található. Majd elárulta, hogy az új lengyel 2. hadtest Apache helikopterekből álló légi fedezetet is magában foglal majd.

 hirdetes_300x300  

 

A lengyel védelmi miniszter szerint az amerikai hadsereget általánosan a világ „legerősebb, legjobban szervezett és legjobban felszerelt haderejének” tekintik, és „ezért nagyon jó viszonyítási alapot nyújt” a lengyel hadsereg számára.

 

A pénteki lengyel-amerikai hadgyakorlaton amerikai gyártmányú Apache harci helikopterek is részt vettek.

 

„Ma megnéztük az Apache helikoptereket. A lengyel hadsereg ugyanis akár 96 ilyen gépet is kaphat.”

 

– mondta az újságírók előtt. A lengyel védelmi miniszter szavai szerint mielőtt ez a szerződés megvalósulna, a lengyel hadsereg nyolc Apache-ot kap kölcsön az amerikai hadseregtől. Erről az amerikai védelmi miniszterrel május elején tárgylalt.

 

Mariusz Błaszczak bejelentette, hogy a lengyel pilóták augusztus elején megkezdik a kiképzést az Apache helikoptereken, majd a kiképzés befejeződése után ez a nyolc Apache a lengyel hadsereg kötelékébe kerül. Az Apache helikoptert „rendkívül fejlett fegyverként méltatta, amely nagy lökést ad Lengyelország védelmének”.

 

Błaszczak azt is elmondta, hogy Lengyelország az Egyesült Államokkal egyeztetve bővíti fegyveres erőit, „hogy a lengyel hadsereg elég erős legyen Oroszország elrettentéséhez”.

 

Közben az amerikai nagykövet azt mondta, hogy az Apache a világ legfejlettebb katonai helikoptere, és hangsúlyozta, hogy Lengyelország és az Egyesült Államok egységesen elkötelezettek a NATO-szövetség iránt. Hozzátette, hogy a lengyel és az amerikai fegyveres erők közös célja, hogy együtt dolgozzanak a kollektív védelem és biztonság megerősítése érdekében.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!