Nyitókép forrása: Tusnádfürdő, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Sok sikert kívánt Orbán Viktor magyar kormányfő a felvidéki magyaroknak a közelgő parlamenti választások kapcsán, de egyúttal kemény kritikát fogalmazott meg a közösséggel szemben. A magyar kormányfő közvetlenül a tusványosi beszéde után, a közönségkérdésekre reagálva tért ki a felvidéki magyarok helyzetére.

 

A kérdés úgy hangzott:

 

„Hogyan látja a közelgő felvidéki választásokat, lesz-e végre képviselete a felvidéki magyaroknak?”

 

Orbán Viktor erre válaszolva sok sikert kívánt kívánt a felvidéki közösségnek, de egyúttal elég éles kritikát fogalmazott meg.

 hirdetes_300x300  

 

„Mégiscsak egy képtelen helyzet, ami ott van, nem? És nem mondhatjuk, hogy valaki más tehet róla. Hát ott van félmillió magyar. Szlovákia egy öt, öt és félmilliós ország. Ez egy jelentős súly. És nem mondhatjuk, hogy a szlovákok miatt nem tudjuk magunkat megszervezni. Persze, ők biztos mesterkednek, de hát ez része az életnek. De nem ők akadályoznak meg bennünket. Az, hogy a felvidéki magyarság nem tudja elérni a parlamenti képviseletet Pozsonyban, az minden visszafogottság mellett is azt kell, mondjam, hogy ez egy gyenge teljesítmény.

 

fogalmazott a magyar miniszterelnök. Majd úgy folytatta:

 

„Szóval, ennél azért többre van szükség, ha valaki a hazáért dolgozni akar az elszakított országrészekben. És nekünk van jogunk részt venni a szlovák parlament munkájában, senki sem foszthat meg ettől a jogunktól, vagyunk is elegen, hogy az alkotmányos elvárásoknak eleget tegyünk, akkor méltóztassanak az urak és hölgyek ezt a problémát megoldani. Elnézést, hogy egy kicsit karcosabban fogalmaztam a szokásosnál. „

 

mondta.

 

Orbán Viktor válaszát felvételről alább tekintheti meg 1:50:44-től:

 

 

Király Zsolt: Tusványosról szólt be Orbán a felvidéki magyar politikának és Világinak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.