Nyitókép: Körkép.sk

 

2023. július 23-án a Felvidéki Értékőrzők, valamint a Kárpátia Sport Polgári Társulás szervezésében megemlékezést tartottak Komáromban HUNYADIAK KORA címmel. A rendezvényre a két évvel korábban felavatott Hunyadi-szobornál került sor.

 

Az ünnepséget Mihacs Szilvia, a Felvidéki Értékőrzők alelnöke nyitotta meg, név szerint köszöntve a nagy számban megjelent politikai és társadalmi vezetőket. Kiemelten üdvözölte a Budapestről érkezett Dr. Körösi Mária egyetemi docenst.

 

 hirdetes_300x300  

 

Pallag György, a Kárpátia Sport Polgári Társulás bevezetőjében visszaemlékezett a két évvel korábbi időszakra, amikor Túri Török Tibor szobrászművész az általa készített Hunyadi-mellszobrot városunknak adományozta, ám sok nehezítő körülmény lépett fel annak elhelyezésében. Végül Beke Vince vállalkozó saját magánterületét ajánlotta fel a szobor helyszínéül, a BVTV üzletház mellett.

 

Beke Vince hangsúlyozta, ezt egy természetes kötelességének érezte, hiszen a jelenben mindnyájan a saját apró lehetőségeinkkel erősíthetjük a Kárpát-medence egységét. Pallag György szólt még a déli harangszó jelentőségéről, amelyet III. Calixtus pápa rendelt el Istenhez irányuló könyörgésképpen, a Nándorfehérvár elleni török támadás kivédésére.

 

 

A déli harangszó a hatalmas győzelem kapcsán átértelmeződött, és 1456. július 22. óta minden délben, minden templomban a nándorfehérvári diadal dicsőségét hirdetik, mely Isten segedelmével történt.

 

Napjainkban a győzelem évfordulóján sok magyarajkú településen a harangok többször ismegszólalnak.

 

A Komáromban megrendezett ünnepség valódi tartamát Dr. Körösi Mária egyetemi docens, a Széchenyi Társaság elnökségi tagja adta meg, aki nem szokványos történelmi előadást tartott az 567 évvel ezelőtti eseményekről, amikor is Hunyadi János 1456. július 22-én világraszóló győzelmet aratott Nándorfehérvárnál a magyar sereggel II. Mohamed török szultán hatalmas serege felett.

 

 

Dr. Körösi Mária történelmi megemlékezése abban volt különleges, hogy számos kevésbé közismert történelmi forrásból olvasott fel részleteket, s mindegyik egyaránt méltatta Hunyadi János személyes és történelmi nagyságát, aki ellenfeleinek erényeit is elismerte, és ellenségeinek is meg tudott bocsátani. S mindezek mellett a Nándorfehérvárnál vívott ütközetben olyan sikert ért el, hogy hetven évre távol tartotta a keresztény Európától a törököt.

 

Az előadások sorában kiemeltek több történelmi hőst is, például Dugovics Tituszt, aki egy janicsárt magával rántott a mélybe, vállalva saját biztos halálát, hogy megakadályozza a török zászló kitűzését a belső vár falára.

 

Oláh Kálmán középiskolai tanár szintén összefoglalta a magyar történelem legdicsőbb harcának korunkhoz szóló üzenetét, majd pedig Berzsenyi Dániel A magyarokhoz nagyhatású költeményét szavalta el, melyet a közönség vastapssal jutalmazott.

 

 

Az ünnepségen köszöntőt mondott Viola Miklós politikus is, aki az akkori bátor harc példája szerint napjaink küzdelme felé fordította figyelmet, amikor a felvidéki magyarságnak a saját harcát kell megvívnia, a szeptember 30-i parlamenti választásokon elsősorban részt venni, eredményt elérni, hogy a képviselők tenni tudjanak az itt élő közösségért.

 

A megemlékezést Nátek Eszter bátorkeszi diáklány csengő hangja tette még ünnepélyesebbé, aki hazafias dallamokat énekelt.

 

 

Együtt dobban a szív, s benne dobban a szó
Magyarnak lenni, igenis jó!
Az egekig ér már a nyíló virág

Karjába zárja a magyar hazát.

 

A felemelő ünnepség Hunyadi János szobrának megkoszorúzásával, majd pedig nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklésével zárult.

 

Buday Mária
A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.