Nyitókép forrása: Tornado in Italia

 

Olaszországban iszonyatos jégeső tombolt (lásd korábbi cikkünket) a minap, hatalmas jégdarabok hullottak az égből, és a jelentések szerint új rekord született: a jégverés után megtalálták az Európában valaha feljegyzett legnagyobb (égből aláhullott természetes) jégdarabot, amelynek hossza 20 centiméter, súlya pedig több mint egy kilogramm volt.

 

Az Azzano Decimo nevű olasz faluban, amely nem messze fekszik Pordenonetől, keddre virradó éjszaka zuhant alá a valaha feljegyzett legnagyobb jégdarab. Az olasz meteorológus szakértők azonnal dokumentálták is a képződményt. Az enyhén hosszúkás formájú jégdarab 20,16 centiméter hosszú, 14,06 centiméter széles volt.

 

A szakértőknek nem volt alkalmuk pontosan megmérni a jégdarab tömegét, de több mint egy kilósra saccolták, amely 150 km/órás sebességgel zuhant a vihar idején az égből.

 

 hirdetes_300x300  

Valószínű tehát, hogy új európai rekord született, de még nem hitelesítették az ESSL szakértői az adatokat.

 

Az előző rekordoknál egyébként jóval nagyobb képződményről van szó. Idén július 19-én az olasz Treviso település közelében találtak egy 16 centiméteres jégdarabot, ez döntötte meg az addigi csúcsot, amit 2016-ban egy Romániában aláhulló 15 centiméteres jégdarab állított fel. Az ezek előtti rekord pedig 2013-ban mért 14,1 centiméteres jégdarabhoz kötődik, ami Németországban ért földet.

 

Forrás: Tornado in Italia
Forrás: Tornado in Italia

 

iMeteo.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!