Nyitókép: Körkép.sk

 

Június végével bezártak az iskolák kapui, a gyerekek szünidőre mentek. Eltelt egy olyan iskolaév, amely a COVID időszaka utáni első év volt. A Körkép.sk utánajárt, milyen volt ez az iskolaév, volt-e olyan jellemzője, amely megkülönböztette az előző évektől? Voltak-e a COVID-időszaknak olyan következményei, amelyek hasznosak, vagy károsak lettek volna az év folyamán? Ezekről a kérdésekről Orosz Istvánnal, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatójával és Agócs Péterrel, a Gömöralmágyi Alapiskola és Óvoda igazgatójával beszélgettünk.

 

Orosz István véleménye szerint a COVID-időszak sok vonatkozásában ismert, erről újat nehéz mondani. Az elmúlt évről így beszél:  

 

 hirdetes_810x300  

„Elég nagy hiányosságokkal léptünk be e nehéz időszak után az iskolába, sok olyan tananyagot kellett pótolni, amit távoktatás alatt lehetetlen volt átadni. A gyerekek elkényelmesedtek, nehéz volt őket visszahozni a mindennapi rutinba” – hangsúlyozta az igazgató.

 

Orosz István

 

„Úgy látom 2 év után már minden visszatért a régi kerékvágásba, a gyerekek visszaszoktak az iskolába, újjáalakultak az osztályközösségek, kapcsolatok, barátságok, lassan feledésbe merül ez a nehéz időszak” – jellemezte Orosz a most befejeződött iskolai évet.

 

Kiemelte, hogy a legnagyobb negatív hatást a gyerekek szocializálódásában látja, ebből a hosszú és fontos folyamatból kimaradt szinte 2 meghatározó év. Mivel az iskola oktatói és nevelői munkát végez, ez az időszak nagyon negatívan befolyásolta pont a nevelői feladatokat. Erre a területre a távoktatás nem nyújtott teret. A nevelési tantárgyak és a szabadidős tevékenységek hiánya negatív hatással volt a gyerekek egészséges fejlődésére, gyakorlati készségeik fejlesztésére. Sok esetben érzékelhető volt maga a beszoktatási időszak hiánya is.

 

„Pozitív hatásként tudnám megemlíteni, hogy szinte az összes tananyag fel van dolgozva digitálisan, amit nagyon jól fel tudunk használni most is, egyszerűbb beledolgozni a változásokat is. Diákoknak és tanároknak egyaránt fejlődtek a digitális készségeik. Folyamatosan fejlődtek a programok is, amely hosszú távon is egyszerűsítheti életünket” – zárta válaszát Orosz István.

 

Tompa Mihály Alapiskola, Rimaszombat

 

Agócs Péter az elmúlt iskolaévet így jellemezte:

 

„Tulajdonképen zökkenőmentesen tértünk át a normális kerékvágásba. Persze, sok múlott a gyerekek és a szülők hozzáállásán, de ezzel nem igazán volt gondunk az azelőtti két évben sem. Az ezekből az évekből átvett online térben való mozgás sok esetben segített az átállásban is. Ez a módszer gyerekfüggő, pozitívan érezték át a gyerekek, de a pedagógusok is bátrabbak és magabiztosabbak lettek. A technikai fejlődésben ez az időszak sokat segített” – hangsúlyozta az almágyi igazgató.

 

Agócs Péter

 

Szerinte egy dolog vált a legnyilvánvalóbbá, hogy a mindennapi együttlétet nem lehet pótolni!

 

A pedagógusok részére a visszacsatolás most jobb, szerintük az online oktatás nem mindig a legobjektívebb módszer ehhez.

 

„A gyerekek viselkedésén nem látszott meg a COVID-időszak alatti szabadabb élet lehetősége, olyanok rosszalkodtak most is, akik azelőtt sem viselkedtek példásan. A hiányzások sem voltak magasabbak” – mondta Agócs Péter, hozzátéve, hogy

 

„Ha ne adj´ isten újból felütné a fejét a COVID, könnyebb és zökkenőmentesebb lenne az oktatás módja. Így – hál´istennek – már kikopik az emberek tudatából ez a sajnálatos időszak.”

 

Gömöralmágyi Alapiskola és Óvoda

 

 

A Körkép.sk köszöni az igazgatóknak a válaszokat! 

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 36 olvasónak tetszik ez a cikk.