Nyitókép: ujszo.com/Somogyi Tibor felvétele

 

Megmentené és látogatóközponttá alakítaná a rimaszombati járásbeli Ajnácskőn található Ebeczky-kúria romos épületét a Besztercebánya Megyei Önkormányzat. A tervek szerint a látogatóközpont megfelelő hátteret teremtene a Nógrád-Novohrad Geopark számára.

 

A kúria megmentésének ötlete már évekkel ezelőtt felvetődött, ám a megye csak tavaly vette napirendre a témát. A megyei hivatal elkészíttette a statikai felmérést és szakértővel felbecsültette az ingatlan értékét. Az épület és a telek hasznosítására vonatkozó tanulmány elkészítése jelenleg is folyamatban van.

 

A megye szóvivőjének tájékoztatása szerint amint elkészül a szakvélemény, megállapítják a felújítás költségeit, közben munkacsoportot és több szervezet partnerségét állítják fel, amelyek részt vesznek majd a létesítmény működtetésében.

 

 hirdetes_810x300  

Az ingatlan megvásárlásának feltétele, hogy a szakvélemények megerősítik, hogy a terület alkalmas az épület felújítására és nem jelent indokolatlanul nagy pénzügyi terhet a megye költségvetésére.

 

A szakvélemény szerint az ingatlan értéke több mint 145 ezer euró. A megye a határon átnyúló Interreg-program keretében szeretne támogatáshoz jutni a turisztikai célpont fejlesztésére.

 

Az ajnácskői Ebeczky-kúria klasszicista stílusú épület, mely a 19. század elején épült. Az épületegyüttes egy része hosszú idő óta kihasználatlanul áll, a kúria mellett egy mezőgazdasági raktárépület is van.

 

„A kúria teljes körű felújításra szorul, miközben a projekt célja az értékes történelmi épület megmentése”

 

– tette hozzá a megyei szóvivő.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.