Nyitókép: Abaca Press | Credit: Laine Nathan

 

Újabb amatőr felvételeken látható, milyen módszerekkel zajlik a mozgósítás Ukrajnában. Nem ritka, hogy a hatóságok szó szerint az utcáról visznek el embereket, aki ellenáll, azt megverik, sőt az is előfordult, hogy fogyatékkal élőket is megpróbáltak besorozni. Az erőszakos módszerek miatt egyre többen vannak azok is, akik nem nézik tétlenül a hatóságok túlkapásait, és válaszul szintén tettlegességhez folyamodnak.

 

Négy ukrán sorozótiszt fogott le néhány napja egy férfit fényes nappal Odesszában. A felvételeken az látszik, hogy előbb a kezét csavarták hátra, majd a nyakát is átkulcsolták, végül lenyomták a fejét. A férfi mozdulni sem tudott, miközben megkötözték.  Lembergben pedig a katonák szabályosan elraboltak egy férfit az utcáról. Hiába próbált szabadulni, őt is körbeállták, lefogták, majd egy mikrobuszba tuszkolták. Egyre brutálisabb a mozgósítás, és az azzal járó kényszersorozás Ukrajna-szerte. A sorozótisztek csapatostul, nyitott mikrobuszokkal járják a településeket, és vadásznak az emberekre.

 

Attól sem riadnak vissza, hogy a kényszersorozáshoz nyugati segélyként kapott, külföldi rendszámú autókat használjanak.  A toborzótisztek erőszakossága mindennapos a városokban. Nem tűrnek ellentmondást, visznek mindenkit, aki alkalmas lehet valamilyen szolgálatra. A minap egy forgalmas utcán fújtak le gázspray-vel egy férfit csak azért, mert nem adta át az iratait.  Hiába a rengeteg szemtanú,  a sorozótisztek előbb ököllel arcon ütötték, leteperték, megverték, végül pedig egy autóba lökték a férfit. Január óta tart a kényszersorozás Ukrajnában, ugyanis civilek behívásával akarják pótolni az elesett katonákat a fronton. A sorozótisztek nem válogatnak a módszerekben.

 hirdetes_810x300  

 

Ráadásul úgy tűnik, azután is folytatódik a hajsza, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, országos vizsgálatot indítanak a hadkiegészítő parancsnokságok korrupciója és embertelen bánásmódja miatt.  A mozgósítottak 50 százalékát kegyetlen, embertelen módon vitték el, a korrupt hadkiegészítő parancsnokok leváltásával pedig semmi sem változott – erről írt egy ukrán ellenzéki csatorna. A Rezident szerint  az utcákon már alig vannak férfiak, csak rokkantak vagy újgazdagok, akik igazolást vettek maguknak, hogy elkerüljék a frontszolgálatot.

 

Közben válogatás nélkül küldik a behívókat is. A közép-ukrajnai Vinnyicában egy fogyatékkal élő férfi kapott bevonulásra felszólító parancsot. Most az édesanyjával azt akarják elérni, hogy a hadkiegészítő parancsnokság vonja vissza a parancsot, hiszen alkalmatlan a szolgálatra.  Sok helyen viszont már megunták a sorozótisztek fölényeskedését. Dnyipróban például egy rendőr és egy katona próbált strandoló férfiakat igazoltatni. Az ellenőrzésből gyorsan dulakodás alakult ki: a rendőrt belökték a folyóba, a katonát pedig sörösüveggel dobták meg.

 

A civilek ellenállása erősödik: Nyugat-Ukrajnában egy község lakói vették körbe a sorozók mikrobuszát, és nem engedték őket kiszállni, így akadályozták meg, hogy a falubeli férfiakat elhurcolják a frontra.  A sorozótisztek brutalitásáról a Magyar Nemzet azt írta: egy percet sem pihennek, és mindent megtesznek, hogy az embereket háborúba vigyék. A lap szerint ugyanis köztudott, hogy ameddig jól végzik a munkájukat, és elég férfit szednek össze, nekik biztosan nem kell a frontra menniük.

 

Hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!