Nyitókép: nj.com

 

Mintegy 100 orvosi folyóirat – köztük a világ legtekintélyesebbjei – közös felhívást tett közzé a nukleáris fegyverek leszereléséért. Vezércikkükben valósnak nevezték meg a nukleáris katasztrófa fenyegetését.

 

„A veszély jelentős és növekszik” – írták  közleményükben tizenegy vezető orvosi folyóirat, köztük a BMJ, a Lancet, a JAMA és a New England Journal of Medicine szerkesztői.

 

„Az a tény, hogy ezek a vezető folyóiratok mindegyike egyetértett abban, hogy ugyanazt a vezércikket tegyék közzé, aláhúzza a jelenlegi nukleáris válság rendkívüli sürgősségét”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Chris Zielinski, az Orvosi Világkiadók Szövetségétől. A vezércikk épp azon a héten látott napvilágot, amikor Bécsben ülésezett az 1970-ben hatályba lépett, a nukleáris fegyverek kontrolljáért felelős ENSZ-szerződés felülvizsgálatát előkészítő bizottság.

 

A vezércikk szerzői hangsúlyozták, hogy a nukleáris fegyverek bármilyen alkalmazása „katasztrofális következményekkel járna az emberiségre nézve”. Még egy „korlátozott” atomháború is, amely során ha a világ 13 000 nukleáris fegyvere közül csak 250-et vetnének be, 120 millió ember azonnali halálát okozná, és globális éghajlati zavarokat okozna, ami éhínséghez vezetne, és további kétmilliárd ember életét veszélyeztetné.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!