Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó: „…

            Ó, tarts ki addig lélek, védekezz!

              …

              Így lesz-e? Így! 

 hirdetes_300x300  

              Mert egyszer béke lesz.” (Radnóti Miklós: Himnusz a békéről)

 

 

Augusztus 2-án Rimaszombatban is megemlékeztek a roma holokausztról. Az emlékezés a holokauszt zsidó áldozatainak emlékművénél zajlott, kellemes nyári időben.

 

Talán a szomszédban zajló háború okozta légkör miatt sokan eljöttek emlékezni. A meghívott vendégek között ott találtuk Peter Pavlíkot, a járási hivatal elöljáróját, Richard Dudát, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek elnökét, Halász Attilát, a város alpolgármesterét, Páter Lorenz püspöki vikáriust, Marian Bodolló evangelikus lelkészt, Eva Jamnickát, a munka- és szociális ügyi minisztérium képviseletében, a zsidó hitközség tagjait, roma polgármestereket és képviselőjelölteket, valamint sok-sok roma és nem roma résztvevőt.

 

 

A himnuszok után elhangzott Radnóti Miklós: Himnusz a békéről című megható, nagyon aktuális verse. Az emlékező beszédeket Richard Duda és Horváth Csaba mondták.

 

Richard Duda, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy soha nem szabad felejtenünk.

 

„Ma ismét  arra a tragikus eseményre emlékezünk, amelyben nagyon sok ősünk élete fejeződött be. Minden évben itt találkozunk, mert meg szeretnénk tisztelni az elődeink emlékét. Azért is, hogy figyelmeztessünk a népek fatális hibája ismétlődésének a veszélyére. Mert a roma kisebbség több ezer ártatlan tagját ölték meg, az az ország küldte őket a biztos halálba, ahol most élünk”  

 

– mondta Duda, majd így folytatta:

 

„Az akkori rezsim olyan törvényeket fogadott el, amelyek az emberekből tárgyat teremtettek emberi jogok nélkül. Sokan nem tudták elviselni ezt az érzést és olyan országban kezdtek új életet, amely új hazát teremtett nekik. A roma kisebbség tagjai ma is idegenben keresik a boldogulást, ott, ahol nem kell érezniük a másságot, a diszkriminációt. Mindenkinek joga van a tisztességes életre”

 

– mondta.

 

 

Kiemelte, hogy senki ne legyen meglepve, ha a következő hónapokban nagy nyomásnak lesznek kitéve a választások miatt, a kisebbségek ugyanis a politikai harc eszközei lesznek.

 

„Semmiképen sem szabad engedni a dezillúziónak!” – tette hozzá.

 

Horváth Csaba főszervező így beszélt a Porajmoszról:

 

„Sok ember teszi fel a kérdést: Hogyan tehette ezt valaki? Hogyan alakult mindez így? Ki a hibás? Annak ellenére, hogy ezt a drámai időszakot nem a saját bőrömön éreztem át, és szerencsére csak könyvekből és a túlélők emlékezéseiből tudok róla, felteszem magamnak a kérdést: Mi a bizonyosság arra, hogy nem fog megismétlődni? Ki garantálja, hogy nem kerül majd ki egy beteg ember az emberek soraiból, és nem akarja majd kiirtani a keresztényeket, esetleg azokat, akiknek vakond van a kertjében, netán a változatosság kedvéért azokat, akiknek internetük van. Mi a bizonyosság, hogy ez a beteg ember nem kerül hatalomra és a történelem nem ismétli meg önmagát?”

 

sorjáztak Horváth Csaba elgondolkodtató szavai.

 

A továbbiakban a roma zászlót vonultatták fel. Érdekességként megtudtuk, hogy az emlékezések történetében ezt most először teszik meg. 

 

 

Ezután a koszorúzásnak lehettünk tanúi. Koszorúztak a fent említett meghívottak, de koszorúztak a jelenlevő pártok is. A Szövetség-Aliancia nevében Halász Attila és Pásztor László képviselőjelöltek koszorúztak, de koszorút helyezett el a zsidó emlékmű tövéhez Szajkó Richárd és Radics Eugen képviselőjelölt is. Az emlékműről tudni kell, hogy alkotója a Vecseklőről származó Mag Gyula szobrászművész.

 

A szervezők ebben az évben is emlékplakettet adtak át olyan nem roma személyiségeknek, akik kiemelkedően segítették a romák társadalmát, azok együttélését a többi nemzetiséggel. A díjakat három személy kapta, mégpedig Gabriel Borzi, Magdaléna Paľková és Milan Filo.

 

A Körkép.sk megkérdezte Peter Pavlík járási elöljárót, mi a véleménye az emlékezésről?

 

„Ezúttal is egy komoly, méltóságteljes megemlékezésnek voltunk a tanúi. Érezni lehetett, hogy olyan időszakban zajlik, amikor a világban békétlenség zajlik. Talán ezek az emlékezések észhez téritik az embereket, hogy az átélt borzalmak ne ismétlődhessenek meg

 

– mondta el nekünk a véleményét Pavlík.

 

 

A Körkép.sk megkérdezte Halász Attila alpolgármestert, képviselőjelöltet is a véleményéről. 

 

„A Szövetség-Aliancia magyar párt nevében szólva fontosnak tartom, hogy megemlékezzünk a roma holokausztról. A magyar közösség át tudja érezni a romák problémáját, mivel mi is hasonló problémákkal küszködtünk a múltban. Jó, ha az ember ma megáll és elgondolkodik a dolgainkon. El szeretném mondani, hogy a magyar közösség soha nem valami ellen harcolt, hanem mindig valamiért. Nagyon fontos a mai napon kimondani a békét. Hozzáteszem, hogy városunk egy többnemzetiségű város, ahol a magyarok, szlovákok, romák és a más nemzetiségűek békés együttélését nagyon fontos dolognak tartjuk

 

– mondta nekünk befejezésül Halász Attila.

 

Mede Géza

 

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 52 olvasónak tetszik ez a cikk.