Nyitókép: twitter.com/nexta

 

Lengyelország felszólította Fehéroroszországot, hogy „hagyjon fel a provokáció mindennemű formájával” a közös határon, miután a hét elején két fehérorosz katonai helikopter megsértette a lengyel légteret.

 

A lengyel külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a minszki lengyel nagykövetség pénteken „részletes információkat adott át a fehérorosz kormánynak, amelyek cáfolhatatlanul megerősítik, hogy 2023. augusztus 1-jén két fehérorosz katonai helikopter megsértette a lengyel légteret”.

 

„Felszólítjuk a fehérorosz felet, hogy sürgősen vizsgálja meg az incidenst, vizsgálja felül az ezzel kapcsolatos álláspontját, és hagyjon fel minden provokációval a lengyel-fehérorosz határon.”

 

 hirdetes_810x300  

– tette hozzá a lengyel külügyminisztérium. Közben a lengyel és a litván belügyminiszter pénteken megvitatta a Fehéroroszországgal közös határátkelőhelyek lehetséges lezárásának terveit, válaszul az országból érkező „fenyegetésekre” és az esetleges „jövőbeli provokációkra a határon” – olvasható a lengyel kormány közleményében.

 

Lengyelország a héten úgy döntött, hogy további csapatokat és harci helikoptereket vezényel a fehérorosz határhoz. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a múlt hónap végén azt mondta, hogy Lengyelország „teljes határozottsággal” őrzi a Fehéroroszországgal közös határt.

 

Morawiecki akkor azt mondta, hogy több mint 100 Wagner-harcos települt a lengyel-litván határon lévő Suwałki-folyosó területére, amely a kalinyingrádi exklávét választja el Fehéroroszországtól. A lengyel kormány legutóbbi becslései szerint a Fehéroroszországban állomásozó Wagner-csoport harcosainak száma mintegy 5000 főre tehető.

 

Paweł Jabłoński lengyel külügyminiszter-helyettes a CNN amerikai műsorszolgáltatónak adott pénteki interjújában azt mondta, hogy „a fenyegetés nagyon is valós” Fehéroroszország felől, és azzal érvelt, hogy a Wagner-csoport katonái kísérletet tettek arra, hogy beszivárogjanak lengyel területre.

 

Körkép.sk, Polskie Radio

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!