Nyitókép: PAP/Łukasz Gągulski

 

A lengyel elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök birodalmi törekvéseit most kell megfékezni, hogy ne az amerikai katonáknak kelljen helyreállítaniuk a világbékét, mint a két világháborúban – Andrzej Duda erről a The Washington Post című amerikai napilapnak adott, interjúban beszélt.

 

„Vlagyimir Putyin az orosz birodalom újjáélesztésére törekszik, és ezt most meg kell állítani, hogy az amerikai katonáknak ne kelljen életüket áldozniuk Európában, hogy helyreállítsák a békét és a szabadságot a világban, ahogyan az az első és a második világháborúban történt.”

 

– idézte Dudát a PAP lengyel állami hírügynökség.

 

 hirdetes_300x300  

Arra a kérdésre, hogy Ukrajnának van-e elég fegyvere ahhoz, hogy megváltoztassa az Oroszország elleni háború egyensúlyát, Duda azt válaszolta, hogy az ukrán erőknek „több segítségre van szükségük” ahhoz, hogy „felülkerekedjenek”.

 

Hozzátette: további katonai támogatásra van szükség, ha Ukrajna „nagyon határozott ellentámadást akar folytatni az orosz hadsereggel szemben”. Arra a kérdésre, hogy hisz-e abban, hogy Putyin beváltja fenyegetéseit, miszerint atomfegyvereket vet be Ukrajnában, Duda úgy válaszolt: nem gondolja azt, hogy Oroszország atomfegyverek bevetéséhez folyamodna Ukrajnában. Úgy véli, hogy az oroszországi nukleáris arzenál sok ember kollektív ellenőrzése alatt áll – és nem csak Vlagyimir Putyin kizárólagos belátásán múlik. „Tehát a döntéshez nem csak egy ember kell.” – húzta alá.

 

A NATO múlt havi vilniusi csúcstalálkozójára és Ukrajna jövőjére utalva a lengyel elnök a The Washington Postnak elmondta, hogy sürgetni fogja az amerikai kormányt, hogy a 2024-es washingtoni csúcstalálkozón Kijevet hivatalosan is hívják meg a NATO-ba.

 

Duda arra figyelmeztetett, hogy az orosz vezetők nemcsak Ukrajnát, hanem a világot is uralni akarják, és hangsúlyozta, hogy „nem engedhetjük meg nekik, hogy ezt tegyék”, és hogy „erőszakkal átrajzolják a határokat Európában”.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!