Nyitókép: Serhii Hudak/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images (a kép illusztráció)

 

Egyesek panaszt tettek, de csak annyit mondtak nekik, hogy fogják be a szájukat. Miközben az ukrán védelmi miniszterhelyettes a zaklatások kivizsgálását szorgalmazza, bejelentette azt is, hogy új, speciális egyenruhát terveztek a katonanőknek.

 

Augusztus 4-én jelent meg a The Guardian hasábjain egy hatalmas riport, melyben az ukrán haderő egyik női tagja arról számolt be, hogy egy harci egység parancsnoka szexuális aktusra kényszerítette az egység tagjait, és azzal fenyegetőzött, hogy ha nem fekszenek le vele, akkor a férjeiket kiküldi a frontra. Egy hét telt el, és Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják az ügyeket.

 

A Guardiannek korábban a 27 éves Nadija Haran nyilatkozott, és elmondta, hogy amikor szexuális zaklatásra hivatkozva a rangidős tisztektől az áthelyezését kérte egy másik egységbe, akkor – miként a többi panasztevő nőnek, neki is csak – annyit mondtak hogy „fogja be a száját”. Kiderült, hogy többeket megfenyegettek, hogy pszichiátriai vizsgálatra küldik őket, ha azt állítják, hogy szexuálisan zaklatták őket.

 hirdetes_810x300  

 

Hanna Maliar a cikk megjelenését követően azt mondta Guardiannek, hogy amennyiben szükséges, bíróság elé viszi az ügyeket, de kéri az áldozatokat, hogy forduljanak hozzá. Közölte, hogy Harannal találkozni fog, főleg mert ő több másik nőt is ismer, akiket ugyanaz az a személy zaklatott. Hangsúlyozta, hogy védeni fog minden női katonát, aki tanúvallomást tesz, és kérte a haderő női tagjait, hogy írjanak neki egy nyilatkozatot, és megígérte, hogy felveszi a kapcsolatot a rendőrséggel.

 

„Elfogadhatatlan, ami történik. Nőkkel egyszerűen nem szabad így bánni.”

 

– szögezte le, és hozzátette, hogy szívesen beszél a védelmi miniszterrel is. Az ukrán hadseregben mintegy 60 ezer nő dolgozik, közülük 42 ezer teljesít katonai szolgálatot, 5 ezren pedig a fronton harcolnak. Korábban már nyilatkozott a Guardiannek néhány veterán, akik a női egyenruhák és védőpáncélok hiányára panaszkodtak. Maliar ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az új egyenruha úton van, tudomása szerint ősszel osztják ki őket.

 

Maliar elmondta, hogy az új egyenruha egy új fejlesztés eredménye, és hogy eddig ilyen típusú felszerelés nem is létezett. A fejlesztés időbe telt, számos teszt és felmérés előzte meg, mire készen lettek a végleges változattal. A minta jelen pillanatban készen áll, már csak egy közbeszerzés kiírására és egy beszállítóra van szükség, aki megfelelő mennyiségben és tempóban képes legyártani az egyenruhákat, hogy a frontszolgálatos női katonák mielőbb hozzájussanak.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!