Nyitókép: Shutterstock

 

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) óva intette a szülőket, ne tegyenek közzé fotókat a gyerekeikről a közösségi oldalakon. A fotók zaklatás vagy visszaélés célpontjai lehetnek – tájékoztatott Tibor Habo, az NBÚ kommunikációs osztályától.

 

„A gyerekek fényképeinek túlzott és jogosulatlan megosztása az interneten – az úgynevezett sharenting – gyakran megfosztja a gyerekeket magánéletüktől, és a jövőben negatív következményekkel járhat rájuk nézve”

 

– figyelmeztet az NBÚ. Egyúttal javasolja az ilyen típusú fotók megosztásának korlátozását.

 

 hirdetes_300x300  

Az iroda nem javasolja olyan fotók vagy videók készítését sem, amelyek érzékeny tartalommal bírhatnak, például meztelenséget vagy kínos helyzeteket ábrázolhat. Felhívta a figyelmet arra, hogy ami felkerül az internetre, az ott is marad, és visszaélhetnek vele.

 

Ugyanakkor azt javasolja a szülőknek, hogy módosítsák azon személyek körét, akik láthatják a fotókat a közösségi oldalakon. Az NBÚ szerint az lenne a legjobb, ha a gyermek arca nélkül publikálnának fényképeket. Arra is kitértek, hogy ha több gyerek is szerepel a fotón, akkor érdemes lenne a szüleiktől engedélyt kérni a közzétételhez.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.