Nyitókép forrása:

 

Tizenkét virágkocsi, harminchét művészeti csoport, több mint ezerötszáz táncos, előadó, zenész vonult fel vasárnap a debreceni virágkarneválon, amelyet 57. alkalommal rendeztek meg a cívisvárosban augusztus 20-án.

 

Az idei karnevált a fenntarthatóság jegyében tartották: a tizenkét virágkompozíciót hordozó járműből hat már elektromos meghajtású volt, a cél az, hogy az „elektromobilitás városában” a jövőben valamennyi virágkocsi elektromos legyen – tette nyilvánvalóvá a törekvéseket korábban Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere.

 

A karneváli menetet ezúttal is az államiságot jelképező Szent Koronát és a koronázási jelvényeket megjelenítő kompozíció nyitotta meg, amelynek pontos mását az idén 1050. születésnapját ünneplő Esztergomban is bemutatták az augusztus 20-a köré épülő ünnepi héten.

 

 hirdetes_810x300  

A virágkompozíciók között egészen különlegesek is voltak az idén: a Teva gyógyszergyár megalkotta a karneválok történetének első illatos, egy gyógynövényekkel teli erdő illatát megidéző kocsiját, a fesztiválon először résztvevő BMW Group pedig a kocsiját több mint ezer tő élő növénnyel díszítette, amelyeket a karnevál után debreceni iskolákban, óvodákban, szociális intézményekben, illetve az autógyár területén ültetnek el.

 

Debrecen, 2023. augusztus 20.
A partiumi Nagyvárad kompozíciója a debreceni virágkarneválon 2023. augusztus 20-án.
MTI/Balázs Attila

 

Az idén ötvenéves Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) címermadarát, a darut megjelenítő kompozíciót hortobágyi lovasok vezették fel a menetben, a Magyar Posta kocsijának fecskefarkú pillangói pedig a hozzájuk hasonlóan „hatalmas távokat” megtevő postai kézbesítőkre utaltak.

 

Debrecen, 2023. augusztus 20.
A Lesz Dance táncosai a debreceni virágkarneválon 2023. augusztus 20-án.
MTI/Balázs Attila

 

Debrecen és Nagyvárad hagyományosan közös kocsija a navigáció és kartográfia fejlődésében létfontosságú Nulla Meridiánt jelenítette meg, amelyet 1464 és 1667 között Nagyvárad várában őriztek.

 

Debrecen, 2023. augusztus 20.
A spanyolországi Comparsa Shambala táncosai a debreceni virágkarneválon 2023. augusztus 20-án.
MTI/Balázs Attila

 

A Klasszikusokkal színesebb a világ című kompozíció a debreceni Kodály filharmonikusokat idézte, a Tranzit-csoport kocsija a családi ebédhez kínált panírozott dinókat, a Fórum bevásárlóközpont virágkocsija a centrum fennállásának 15. évfordulóját köszöntötte, a Richter gyógyszergyár mackói a szeretetet sugározták, a helyi szakképzési centrum virágai a sokszínű szakképzést jelenítették meg, a honvédség Bornemissza Gergely felderítőezred kocsija pedig a bátorságot, a férfias erőt, a hősiességet jelképezte.

 

Debrecen, 2023. augusztus 20.
A Magyar Honvédség kompozíciója a debreceni virágkarneválon 2023. augusztus 20-án.
MTI/Balázs Attila

 

A virágkompozíciók között 37 művészeti csoport vonult végig a karneváli menetben a Piac utcától a debreceni Nagyerdőbe: a hazaiak mellett Ausztriából, Horvátországból, Kínából, Olaszországból, Szerbiából, Indiából, Spanyolországból és Németországból érkezett zenészek, táncosok, mutatványosok szórakoztatták az útvonal mentén elhelyezkedő több tízezres közönséget.

 

Debrecen, 2023. augusztus 20.
A szerbiai Mirror Crew együttes a debreceni virágkarneválon 2023. augusztus 20-án.
MTI/Balázs Attila

 

A felvonulás után a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén tekinthették meg a virágkocsikat az érdeklődők, akik több kompozícióra fel is mehettek szelfizni.

 

Debrecen, 2023. augusztus 20.
A Kodály Filharmonikusok kompozíciója a debreceni virágkarneválon 2023. augusztus 20-án.
MTI/Balázs Attila

 

Augusztus 20-án a virágkarnevál számos kísérőrendezvénye is várja a látogatókat Debrecenben: a Galiba fesztivál keretében a gyerekeknek a vidámparkban szerveznek folyamatosan programokat, a Táncol a város programban Debrecen különböző részein mutatkoznak be a karneválra érkezett művészeti csoportok, a nagyerdei Békás-tónál pedig harminc hazai kézműves sörfőzde várja kínálatával az embereket.

 

Debrecen, 2023. augusztus 20.
Debrecen város Szent Koronát mintázó kompozíciója a debreceni virágkarneválon 2023. augusztus 20-án.
MTI/Balázs Attila

 

A debreceni augusztus 20-ai programok este karneváli fiesztával érnek véget a Nagytemplom előtti Kossuth téren.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.