Nyitókép: Körkép.s

 

Ajnácskőn a Csemadok lelkes csapata szervezésében ezúttal is megünnepelték az államalapításunk és az új kenyér ünnepét. A szentmisének, amelyen megszentelésre került az új kenyér, a gyönyörű templom adott helyet, míg Szent István király szobrának megkoszorúzására a templom melletti szoborparkban került sor.

 

Szent István királyunk szobra mellett Mikó Alexandra, a Csemadok helyi szervezetének elnöke mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy nagy szükség van most Szent István államalapító királyunkra emlékezni, valamint nagy szükség van a kenyérszentelés szép szokásával hálát adni mindennapi kenyerünkért.

 

 hirdetes_300x300  

 

„Sok bajunk ellenére elmondhatjuk: rohanjon bárhogy a világ, fújjon bármerről a szél, augusztus 20-a, s benne I. István király soha el nem halványuló alakja és az új kenyér ünnepe, mindig része volt és része lesz a magyar nyárnak” 

 

– mondta az elnöknő, majd így folytatta:

 

„Próbáljunk meg a mai napon teljes szívből örülni országunk létezésének, miközben ne feledkezzünk meg a mai ünnep másik fontos eleméről, ami nem más, mint a kenyér. „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!”A keresztény imádság eme sora olyan dologra hívja fel a figyelmünket, amely ránk, magyarokra igen jellemző, hogy csak akkor vesszük észre fontosságát, ha nincs az asztalunkon. Ugyanúgy, mint az élet más területén is, minden értékre, amely minket körülvesz, csak akkor figyelünk fel igazán, ha már nincs.”

 

 

Ezután a Csemadok és a község vezetői megkoszorúzták a szobrot, majd sor került az új kenyér megszegésére is.

 

A Körkép.sk megkérdezte a jelenlévő Pavol Pribula plébánost, hogy tetszett neki az ünnepség?

 

Elmondta portálunknak, hogy októbertől plébánosa a községnek, ilyen minőségében celebrálta az ünnepi szentmisét is, és szentelte meg az új kenyeret. Feledről való, szlovák nemzetiségű, de jól tud magyarul is. 

 

„Az ünnepség lefolyása nagyon tetszik nekem, komoly, méltóságteljes hangvételű. A helyieknek sikerült kihasználni a szép hely minden adottságát a méltó megemlékezéshez

 

– mondta el portáluknak Pavol Pribula plébános.

 

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 105 olvasónak tetszik ez a cikk.