Nyitókép: Getty Images

 

Meleg napokon a gazdik ne a forró járdán sétáltassák kedvenceiket. A sétát a későbbi órákra hlasszák, a füvön, árnyékban. A házi kedvenceket nem szabad olyan helyiségben sem hagyni, ahol süt a nap – ajánlja az Állatombudsman nevű kezdeményezés.

 

A gazdiknak ellenőrizniük kell, hogy van-e elegendő ivóvíz az állat számára, esetleg jégkockát is lehet tenni a táljába.

 

A házi kedvence alá hideg alátétet vagy nedves törölközőt is lehet tenni. Nem szabadon azonban lefedni vele. „Készítsen egy medencét vízzel, vagy biztosítson neki helyet a hideg csempén, a fürdőszobában” – tanácsolja.

 hirdetes_810x300  

 

Az állatokat fokozatosan kell lehűteni a forró napokon, először a mancsukat, majd a testüket. Az Állatombudsman szerint nem szabadni hagyni, hogy a kutya egyszerre ugorjon a vízbe.

 

Hőség idején a házi kedvencek túlmelegedhetnek a túlzott fizikai aktivitás miatt. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy a kutya gond nélkül veszi a játékot, nagyon gyorsan, előzetes figyelmeztető jelzések nélkül megtörténhet a baj.

 

„Néhány kutya annyira a kedvenc fizikai tevékenységére koncentrál, hogy még akkor sem tud önállóan pihenni, ha túllépi a tűrőképességét, és könnyen előfordulhat túlmelegedés. Ezért a gazdinak ellenőriznie kell az ilyen tevékenységet, hosszabb szünetet kell adnia a kutyának az árnyékba, és elegendő ivóvizet kell neki biztosítania”

 

– tanácsolta Martina Karasová állatorvos, a kassai Állatorvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Kisállatklinikájának munkatársa.

 

Az Állatombudsman egyúttal azt tanácsolja az embereknek, hogy ha egy autóba zárt állatot látnak, azonnal hívják a rendőrséget.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!