Mottó: „No, mer ami magyar, csak finom lehet!“

 

Péterfala megint illatozott a sok-sok finom palóc ételtől. Hagyományosan volt itt minden, gulyás mindenfajta módon, babos csülök, pacal, tyúkhúsleves, gombócok, sült kolbász, töltött káposzta, krumplis laska, túrós lepény, de még tüttyölt ratyli is (a felirat szerint). Úgy, ahogy kell. A palócok ezúttal is kitettek magukért. 

 

Főztek, hadd egyen a nép.

 hirdetes_300x300  

 

Péterfala futballpályája illatozott. A nyárias melegben jólesett a kínálat, kóstolgatta is a nép, itták rá a söröcskét. A férfiak most a rövid itallal csínján bántak, lévén, hogy a forróság izzasztotta őket. 

 

A kultúrműsor kínálata a szokásos, szép. Kovács Magdaléna, a péterfalai, az almágyi menyecskék és férfiak, Páko Marika a csapatával Rimaszombatból, a kis Kovács Dorina, aki fellépésével ezúttal is learatta a tapsok legjavát, és Szendrei Kukolík Rózsika az unokájával, Tomikával. Ezt várja a nép mifelénk, meg is kapja.

 

Kukolík Tomika

 

Szendrei Kukolík Rózsika

 

A megnyitót Keka Maros főszervező, a Péterfaláért Polgári Társulás és a legendás Palóc kocsma vezetője tartotta. Egyrészt szívfájdalmát fejezte ki, hogy egy ilyen, számszerint 650 körüli embert megmozgató rendezvény nem kapott támogatást sem belhonból, sem külországból, másrészt örömét fejezte ki, hogy ennek ellenére sok támogató akadt a helyi és környező vállalkozók, szervezetek, községek között, akiknek köszönhetően meg tudták tartani a rendezvényt. Keka Maros hosszan sorolta neveiket, köszönte is nekik szépen. 

 

Én csak szerényen megjegyzem, ékes bizonyság ez arra, hogy a magyar ember össze tud tartani, ha akar. Le a kalappal előttük is, de a főszervező előtt is!

 

A rendezvényt a helyi plébánia plébánosa áldotta meg, lévén, hogy Gömörpéterfala csaknem teljesen katolikus magyar település. 

 

 

A kezdetkkor nem sokan voltak, később viszont jöttek, összegyűlt a nép, ettek, ittak, szórakoztak. Szórakoztatták a számos utódot is, akik számára sokféle pénzköltöde volt bebiztosítva, még lovacska is. Lovagoltak is, arcukon mennyei boldogsággal.  

 

A domboldalon közben megjelentek a tehenek, jelezték a népnek egyrészt, hogy vidéken vannak, másrészt, hogy szórakozzanak nyugodtan, de holnap munka.

 

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 77 olvasónak tetszik ez a cikk.