Nyitókép: panczelosok.hu/Facebook

 

Hivatalosan is átadták a Rheinmetall zalaegerszegi gyárát augusztus 18-án, így megkezdődhet a 172 darab, Hiúzként is ismert Lynx KF41 páncélozott gyalogsági harcjármű gyártása a Magyar Honvédség részére.

 

Az átadáson, melyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, a Hiúzokat gyártó vegyesvállalat létrejöttét szolgáló közös szándéknyilatkozatot Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Armin Papperger, a német Rheinmetall vezérigazgatója írták alá.

 

„Az, amit most látnak, egy német–magyar közös bölcsesség, előrelátás eredménye, az európai és a világpolitikai helyzet közös értékelésének az eredménye” – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve:

 hirdetes_300x300  

 

„Ami az elmúlt másfél évben történt, az önmagáért beszél, elkészült a gyár, amelynek az épületét tavaly tavasszal adtuk át. Magyar földön gyártott német hiúzok lopakodnak majd ki kapuján.”

 

Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a létesítményt a magyar emberek erejével építették meg, kevesebb, mint három év alatt, amivel a Rheinmetall családon belül világrekordot döntöttek. Mint fogalmazott, nem csak egy lenyűgöző létesítményt adtak át, hanem egyben Európában a legmodernebb harckocsigyárat is. Kiemelte, ebből is látszik, hogy Magyarország az európai védelmi rendszer szerves részét szeretné képezni.

 

A Rheinmetall Hungary Zrt. elsődlegesen a magyar katonai erők számára lánctalpas és kerekes járművek – elsősorban a Lynx páncélozott harcjárművek – fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Zalaegerszegen 33 hektáros területen épült, a későbbiekben összesen 350 embert foglalkoztató fejlesztési, gyártási és tesztközpont, amelyhez klímakamra és lőcsatorna is tartozik.A kormánnyal kötött megállapodás alapján összesen 209 darab, hét különböző típusú Lynxet, 18 támogató járművet és 38 katonai teherautót szállít a Magyar Honvédségnek a Rheinmetall. Az első szakaszban 46 Lynx és kilenc támogató jármű érkezik Németországból – amelyek szállítása már elkezdődött –, majd a második fázisban már a zalai gyárból szállítanak le 172 Lynx harcjárművet.

 

Külön érdekesség, hogy a Rheinmetall a legmodernebb harckocsiját, a KF51 Panthert is elhozta az átadásra, a kiállított nagymacskáról a pánczélosok.hu csapata készített exkluzív fotókat.

 

Körkép.sk/Honvedelem.hu – korrigálva

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!