Nyitókép: Süle Ágnes Katalin
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a pozsonyi koronázódómban került sor az ünnepi szentmisére Szent István ünnepe alkalmából. Ez alkalommal augusztus 19-én, szombaton este töltötték meg hívek százai az óvárosi Szent Márton-székesegyházat. A szentmise főcelebránsa és szónoka Molnár Tamás atya, Pozsony magyar katolikus lelkipásztora volt.

 

A szentmise előtt imádságos ráhangolódással készülhettek a hívek. Ezt a plébánosukkal együtt érkező csallóközcsütörtöki Mária Légió tagjai vezették.

 

 

 

A szentmisén szép számban voltak jelen helyi és több további településről, Magyarországról és Kanadából érkezett magyar cserkészek, köztük Egyházfa polgármestere, Šillo Igor is családjával, valamint a Nemzetközi Szent György Lovagrend tagjai is emelték az ünnep fényét.

 

A főcelebráns a jó szívvel történő ünneplésre buzdította a számos helyről összegyűltek nagy családját, s Ferenc pápa budapesti beszédét idézve bölcsőkkel és reménnyel teli jövőt kívánt a magyar népnek.

 

 hirdetes_300x300  

 

 

A ministránsok és felolvasók mellett liturgikus szolgálatot végzett Maszay Dása orgonista, a helyi templomi énekkar pedig két Szent István-énekkel készült az ünnepre. Az áldozati adományokat oltárhoz vivők közt fiatal családok is voltak, újszülött gyermekeiket is magukkal hozva a szentmisére, ahogy egyébként is teszik ezt hétről-hétre a ferences templomi magyar szentmisék alkalmával is.

 

A szentmise után a rajkaiak által készített megvendégelésért hálás köszönet illeti Kiss Vincét, Rajka község polgármesterét és munkatársait, akik minden évben megtisztelnek jelenlétükkel a pozsonyi Szent István-ünnepen.

 

 

 

 

 

A méltóságteljes szombati ünneplést vasárnap délelőtt a kenyéráldással egybekötött augusztus 20-i szentmise követte a város ferences templomában. A hívek nem csak az új kenyérért, de az egész ünnepi hétvégéért, kereszténységükért és magyarságukért is örömmel adtak hálát és imádkoztak a Jóisten további áldásáért.

 

 

 

A homília itt olvasható vagy hallgatható meg újra: 

 

Forrás: Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség
Fotók: Süle Ágnes Katalin

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.