Nyitókép: thinkstock.com

 

A szlovákok csaknem 83 százaléka gondolja úgy, hogy a következő kormánynak nem kellene az abortusz teljes betiltásáról döntenie. Ez az AKO ügynökségnek a JOJ 24 számára készített felméréséből derült ki. A felmérést augusztus 7. és 14. között végezték 1000 fős reprezentatív mintán.

 

A felmérésben résztvevőknek a következő kérdést tették fel: „Ön szerint döntsön-e vagy sem a következő kormány az abortusz (a terhesség mesterséges megszakítása) teljes tilalmáról?“. A válaszadók csak egy választ adhattak.

 

„A bizosan nem kellene” válasz győzött

 hirdetes_300x300  

 

A válaszadók 60,8 százaléka gondolja úgy, hogy a leendő kormánynak semmiképpen sem kellene az abortusz teljes betiltásáról döntenie, a válaszadók 21,8 százaléka pedig úgy véli, hogy ezt valószínűleg nem kellene megtennie. A felmérésben résztvevők összesen 12,8 százaléka gondolja úgy, hogy a kormánynak kellene döntenie az abortusz betiltása mellett, 5,4 százalékuk azt válaszolta, hogy „valószínűleg kellene”, 7,4 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a kormánynak mindenképpen meg kellene tennie. A válaszadók 0,3 százaléka nem kívánt válaszolni a kérdésre, 4,3 százalékuk pedig nem tudott hozzászólni a kérdéshez.

 

A nem, az életkor és a végzettség is döntő tényező

 

A nők gyakrabban gondolják azt, hogy a kormánynak nem kellene döntenie az abortusz teljes betiltásáról, nemleges válaszokat („határozottan nem szabad” és „valószínűleg nem”) összesen 85 százalékuk adott, összehasonlítva a férfiak nyolcvan százalékával. A férfiak 14 százaléka, a nők 12 százaléka válaszolt pozitívan („mindenképpen kell” és „valószínűleg kellene”).

 

Leginkább a 18 és 33 év közötti fiatalok támogatják azt, hogy a leendő kormány döntsön az abortusz teljes betiltásáról, összesen 17 százalékuk adott pozitív választ, éppen ellenkezőleg, a 34 és 49 év közöttiek támogatják legkevésbé az ilyen döntést – öt százalék azt válaszolta, hogy a következő kormánynak mindenképpen döntenie kell róla, ugyanez az öt százalék pedig azt, hogy valószínűleg döntenie kell róla.

 

Átlagon felüli támogatottsága van az alapiskolát és szakmunkásképzőt végzettek (érettségi nélkül) körében annak, hogy a leendő kormány döntsön az abortusz teljes tilalmáról – 14 százalékuk válaszolt pozitívan, de ugyanebben a kategóriában a válaszadók hét százaléka nem tudott a kérdéssel kapcsolatban nyilatkozni. Ezzel szemben leginkább a felsőfokú végzettségűek vannak ellene, ahol összesen 88 százalékuk adott nemleges választ.

 

Az egyes kerületeken belül is nagyok az eltérések

 

Átlagon felüli a Zsolnai, az Eperjesi és a Trencséni kerület lakóinak azon véleménye, hogy a következő kormány döntsön az abortusz teljes betiltásáról. A Zsolnai és az Eperjesi kerületben a válaszadók összesen 18 százaléka válaszolt pozitívan, míg a Trencséni kerületben ez az arány 16 százalék. A Pozsonyi és a Nyitrai kerület lakosai fejezték ki a legkevesebb támogatást azzal kapcsolatban, hogy a leendő kormány döntsön az abortusz teljes betiltásról – mindkét esetben a megkérdezettek nyolc-nyolc százalékától érkezett pozitív válasz.

 

A KDH, az OĽaNO és a Republika választói támogatják a leginkább az abortusz betiltását

 

Átlag feletti támogatásukat fejezték ki az abortusz teljes betiltása mellett a KDH választói, összesen 30 százaléka. Az OĽaNO és barátai mozgalom szavazói, ahol 20 százalék, illetve a Republika mozgalom választói, ahol 18 százalékuk adott pozitív választ arra, hogy a következő kormánynak teljesen be kellene tiltania az abortuszt.

 

A liberálisok nem hazudtolták meg önmagukat

 

Az SNS szavazóinak összesen 16 százaléka, a Smer-SD választóinak 15 százaléka, valamint a Sme rodina mozgalom választóinak 14 százaléka gondolja úgy, hogy a leendő kormánynak kellene döntenie az abortusz teljes betiltásáról. Az SaS választói határozottan ellene vannak, a liberális választók 92 százaléka azt válaszolta, hogy „biztosan nem szabadna”, nyolc százalék szerint „valószínűleg nem szabadna”.

 

Lényegesen alacsony támogatottságot fogalmaztak meg a leendő kormány ilyen döntése mellett a Progresívne Slovensko mozgalom választói, összesen négy százaléka, illetve a Hlas-SD párt szavazói, akiknek összesen a hét százaléka adott pozitív választ.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!