Nyitókép: Körkép.sk

 

Komárom városa Fogadj örökbe egy fát jelmondattal lehetőséget kínál a helyi lakóknak díszfa, vagy gyümölcsfa ingyenes beszerzésére, amivel a város zöldítését, az élhetőbb környezet megteremtését is előbbre kívánja mozdítani. Az ősz folyamán azok a komáromi lakosok részesülhetnek az ajándékozási programban, akik vállalják, hogy gondoskodni fognak a fáról.

 

Az őszi faültető kezdeményezés támogatók bevonásával indul, amiben fontos szerepet vállal a helyi KN Smart cég. Az érdeklődők a fákat kiültethetik akár köz-, vagy akár magánterületre, ám a fent említettek szerint a kérvényezőknek vállalniuk kell, hogy a jövőben gondoskodnak róluk, ami elsősorban a facsemeték öntözését jelenti, ha száraz időjárás adódik.

 

 hirdetes_810x300  

Amennyiben közterületre kívánják kiültetni a fát, ezt csakis a városi hivatal által jóváhagyott helyekre lehetséges, hogy ne veszélyeztessék a közlekedést, vagy a közműhálózatokat.

 

 

A gyümölcsfák igénylésénél jelezhető, hogy milyen gyümölcsfát részesítenének előnyben, amellyel a magántulajdonú kertek növényzetébe is változatosságot hozhatnak. Itt azonban egy fontos szabály lép életbe: amikor termőre fordul a fa, minden évben meg kell kínálni a termésből a szomszédokat is. A program keretében minden érdeklődő maximum 3 fát igényelhet.

 

A helyi önkormányzat szerint a fák bárhová is kerülnek, mindenképp javítják az életkörnyezetünket, a levegő minőségét, és az emberi természetre üdítőleg hatnak. A város jelenleg is 15 ezer fáról, 13 és fél ezer cserjéről gondoskodik. Komáromnak az idei évtől saját faiskolája is van, a város egyes területeinek fásítása folyamatos, és szükség esetén a régi fákat is pótolják.

 

A faültetési kezdeményezést Komárom városgazda cége, a KN Smart koordinálja, fát szeptember 24-ig lehet igényelni.

 

A kérelmeket a [email protected] címen fogadják, de 0917 596 897 mobil telefonszámon is lehet jelentkezni.  Különféle kérdések esetén ugyanezeken az elérhetőségeken kapnak további információkat az érdeklődők.

 

 

A szervezők kérik feltüntetni a kérvényező nevét, a fa kiültetésének helyét (pontos cím, jelezve, hogy közterület, vagy magánterület) a fák típusát – díszfa vagy gyümölcsfa (maximum 3 darab).

 

Továbbá megadandó a kérvényező elérhetősége, email címe, telefonszáma

 

A fákat október elején (a szabadgyökerű fák ültetésének időszakában) lehet majd átvenni, amiről a jelentkezők értesítést kapnak. 

 

A kezdeményezés mind egyéni, mind közösségi szempontból hasznosnak ígérkezik, fogjunk hát össze és fogadjunk örökbe egy fát! 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.