Nyitókép: ewl.com.pl

 

Egy új lengyel tanulmány szerint a családegyesítés, a jobb munkalehetőségek és a bőkezűbb szociális juttatások miatt sok ukrán menekült Lengyelországot hátrahagyva Németországba távozik. A „Lengyelországból Németországba: Az ukrán menekültvándorlás új tendenciái” című tanulmányt a lengyel miniszterelnöki hivatal felkérésére az EWL Migration Platform és a Varsói Egyetem Kelet-Európai Tanulmányok Központja készítette.

 

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala szerint július végén Németországban mintegy 1,15 millió ukrán volt regisztrálva, míg Lengyelországban alig több mint 971 ezer. Tavaly augusztus óta Lengyelországban több mint 350 ezerrel csökkent a regisztrált menekültek száma, míg Németországban ugyanebben az időszakban több mint 410 ezerrel nőtt – közölték a tanulmány szerzői.

 

A kutatás azt mutatja, hogy a „Németországban élő barátok és ismerősök” volt a legfontosabb tényező a Lengyelországból Németországba költözés mellett döntő menekültek számára. Ezt a megkérdezettek 43 százaléka említette. 42 százalék a „vonzóbb szociális juttatásokat”, 38 százalék pedig „a megtakarítás nagyobb lehetőségét” említette. A megkérdezettek 27 százaléka a „magasabb fizetéssel járó állásajánlatokat” emelte ki.

 hirdetes_810x300  

 

A tanulmány szerzői elmondták, hogy összesen 400 ukrán állampolgárt kérdeztek meg, akik a háború kitörése után Lengyelországba érkeztek, majd Németországba távoztak.

 

A lengyel határőrség adatai szerint 2022. február 24-e óta közel 15,55 millió ember lépett lengyel területre Ukrajna irányából. Tavaly márciusban Lengyelország olyan intézkedést hozott, amely széles körű támogatást nyújt az orosz invázió elől menekülő ukránoknak.

 

Az intézkedés tartózkodási jogot biztosít számukra, valamint hozzáférést az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a szociális juttatásokhoz.

 

Körkép.sk, Polskie Radio

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!