Nyitókép: John Minchillo | Credit: AP

 

Ukrajna eltökélt szándéka, hogy megoldja Lengyelországgal a gabonaexport kérdését, mivel sem Kijevnek, sem Varsónak nincs szüksége „gabonaháborúra” – jelentette ki az ukrán külügyminiszter. Dmitro Kuleba az Interfax-Ukrajna hírügynökségnek adott, csütörtökön megjelent interjúban elmondta:

 

„A történelem, a jövő és a biztonság egyszerűen nem hagy nekünk más választást, mint hogy kilábaljunk ebből a válságból”.

 

Kuleba kijelentette, hogy Ukrajna „abszolút elkötelezett” az ügy megoldása mellett. Hozzátette: „Világos jeleket közvetítettünk Lengyelország felé, hogy elkötelezettek vagyunk a helyzet konstruktív megoldása mellett. Nincs szükségünk erre a gabonaháborúra, ahogy Lengyelországnak sincs szüksége rá”.

 

 hirdetes_810x300  

Szerdán Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter megbeszélést folytatott ukrán kollégájával, Mikola Szolszkijjal, aki ezt követően kijelentette, hogy Ukrajna fontolóra veszi, hogy ejti a Lengyelország ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél benyújtott keresetét a gabonaimport tilalma miatt.

 

Telus azt is elmondta, hogy Lengyelország megfontolná Ukrajna azon javaslatait, hogy az Ukrajnából érkező gabona ellenőrzését ne a lengyel-ukrán határon, hanem a német kikötőkben tartsák – jelentette a PAP lengyel állami hírügynökség.

 

A csütörtöki interjúban az ukrán külügyminiszter aláhúzta: „Őszintén és mélyen hálásak vagyunk a lengyel közvéleménynek és a hatóságoknak, akik az orosz invázió kezdetétől fogva segítséget nyújtottak nekünk és tárt karokkal fogadtak bennünket”.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!