Nyitókép forrása: origo.hu

 

Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.

 

A MEÖT MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a központi nyitó ünnepséget vasárnap este 6 órakor tarják Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Az istentiszteleten igét hirdet Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, a liturgiában részt vesznek a tagegyházak főpásztorai.

 

A programsorozat kiemelt rendezvénye a reformációi gálaest a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban október 15-én. A gálaesten Nagy István agrárminiszter tart előadást Reformáció és magvetés címmel.

 

 hirdetes_300x300  

Az ünnepség keretében átadják a Protestáns Újságírók Szövetsége kitüntetését, a Ráth Mátyás-díjat.

 

A rendezvénysorozat központi eseményei között szerepel még a szeptember 30-i területi női találkozó Albertirsán, az Alberti Evangélikus Gyülekezet templomában, az ökumenikus missziói nap október 8-án Kaposváron, a Békevár Baptista Gyülekezetnél és a reformációi istentisztelet október 29-én Budapesten, az Agapé Pünkösdi Gyülekezetben.

 

A reformáció hónapját lezáró hagyományos megemlékezést október 31-én a Reformációi Emlékparkban Budapesten, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán rendezik meg délután 5 órától.

 

A reformáció emléknapját október 31-én arra emlékezve tartják, hogy Martin Luther német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. A Luther vezette új irányzat lett az evangélikus, míg a Jean Calvin genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.

 

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja az Európai Egyházak Konferenciájának is, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában. A szervezetnek 11 tagegyháza van, több felekezet pedig – köztük a Magyar Katolikus Egyház – együttműködő státussal vesz részt a munkában.

 

 

MTI

Megosztás:
Címkék: reformáció

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!