Nyitókép: Facebook

 

Bátorkeszin, a Rét utcai magyar óvodában arra készültek, hogy az elmúlt évek gyakorlatához híven idén is elkérik a magyar kormány által a határon túli magyar nemzetrész támogatásaként a gyerekekre szánt ún. Bethlen-pénz felét. Az óvoda eddig a támogatás 50 százalékát, 30-35 eurót kért el a szülőktől minden évben. 

 

Miután az óvoda vezetése az egyik szülői értekezleten megtudta, hogy idén 100 ezer forintra emelkedett az összeg, egyszeriben ennek felére, 130 euróra is igényt tartottak. Minderről az óvoda faliújságján is kifüggesztettek egy hirdetést.

 

 hirdetes_300x300  

 

A falu polgármestere, Labancz Roland, akinek két gyereke is az óvodába jár, felesége, Labancz Danczi Hajnalka pedig a helyi szülői szövetség elnöke, tudott minderről. Egyhangúlag jegyzőkönyveztették is a döntést, ami sok szülőnek nem tetszett.

 

Az óvodába jelenleg 42 ovis jár, a szülőktől beszedett összeg terveik szerint 5 460 euró lett volna. 

 

Az ilyen eljárás nemcsak törvénytelen, de teljességgel etikátlan is és szembemegy a felvidéki gyakorlattal. Budapesten, a Rákóczi Szövetségnél a Körkép.sk érdeklődésére elmondták, hogy ők még ilyen gyakorlattal nem találkoztak. A megkérdezett környékbeli óvodák (Búcs, Madar), valamint a révkomáromi óvoda sem folytatja ezt az igencsak feketepénz szagú eljárást.  

 

Péntektől XI. Bátorkeszi Borfesztivál – Utoljára lép fel a Kispál és a Borz | hírek.sk
Labancz Roland, Bátorkeszi polgármestere. Kép forrása: Hírek.sk

 

Érdeklődtünk Bátorkeszi másik, magyar és szlovák csoportokkal is működő óvodájában is arról, mit szólnak a fenti gyakorlathoz. Zachar Renáta igazgató a Körképnek elmondta, hogy igazságtalannak tartják az ilyen eljárást, és náluk nincs ilyen  gyakorlat.

 

“Ott minden a szülőké”

 

– hangsúlyozta.

 

Labancz Roland polgármester, az óvoda fenntartója portálunknak elismerte, hogy tud a pénzbeszedésről. Állította, hogy mindez csak terv és még nem született döntés rólal. Amikor állítását cáfoltuk azzal, hogy évek óta bevett gyakorlatról van szó, és az eddig beszedett 30-35 eurót idén 130 euróra kívántak emelni, hirtelen ellenségessé, támadóvá vált, hazug, kitalált vádakkal illetve bennünket.

 

Arra kért, hogy hívjuk vissza egy másik számon, hogy addig riaszthassa az óvoda igazgatónőjét a problémáról. Végezetül azzal próbált lerázni bennünket, hogy jelentkezzünk 2-3 nap múlva, amíg döntenek az ügyben.

 

Bátorkeszin eddig az volt a gyakorlat, hogy az ún. Bethlen-pénzt az óvoda kötelezően bekérte a szülőktől. Mégpedig „fejlesztés” címszó alatt. Helyi forrásaink elmondása alapján azonban egyik évben sem kaptak a szülők elismervényt az átadott összegekről, sem éves kimutatás nem készült arról, hogy mire költötték.

 

A szülőknek azt mondták, hogy a pénzből „mindenféle” fejlesztő játékokat, programokat finanszíroznak. 

 

Labancz polgármester riasztását követően megkerestük a Rét utcai magyar óvoda igazgatónőjét, Holop Szilviát is, aki már várta hívásunkat.

 

Először igyekezett menteni a helyzetet azzal, hogy a szülők előzőleg egyhangúlag jóváhagyták a Bethlen-pénz befizetését, amiről jegyzőkönyv is készült. Majd Holop Szilvia hosszan ecsetelte, hogy aktív óvodáról van szó, ahol legfontosabb a gyerekek érdeke, és a színvonalas működés. 

 

“Mi egy minőségi óvodát vezetünk és a legjobbat szeretnénk a gyerekeinknek. Különböző programokat biztosítani számukra. Sok szülő nem arra költi az oktatási-nevelési célú támogatást, amire kellene. Ha nem akarom, hogy a gázszámla törlesztésére fordítsák a pénzt, hanem szeretném, hogy helybe minőségi tartalmat tudjunk hívni a gyerekeknek, az óvoda pedig őrizhesse a néphagyományokat, akkor ezt afféle ajándékpénznek tekintjük”

 

– nyilatkozta megkeresésünkre az óvoda igazgatónője. 

 

Amikor arról érdeklődtünk, hogy miért nem adnak hivatalos bizonylatot a szülőknek az összeg átvételéről, hirtelen zavarba jött és érdemi válasszal nem tudott szolgálni. Azt, hogy a falu másik óvodájában nincs ilyen gyakorlat, azzal magyarázta, hogy ott szlovák csoport is van, így nem akarják diszkriminálni a gyerekeket.

 

Miután felhoztuk, hogy a környék más óvodáiban sem tudunk ilyen gyakorlatról, és a Rákóczi Szövetségnél sem tudnak ilyen gyakorlatról, hirtelen feladta az érvelést.

 

“Rendben van, holnapi ülésünkön előterjesztjük az ügyet. Elfogadásra kerül, hogy nem nyúlunk a BGA támogatáshoz”

 

– ígérte a Körképnek az eddigi visszás gyakorlat megszüntetését Holop Szilvia.

 

Bátorkeszi magyar óvodájában tehát, ahol eddig a szülőktől kötelezően bekérték a Bethlen-pénz felét, a jövőben eltekintenek ettől az érzékeny kérdések egész sorát felvető gyakorlattól.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.