Nyitókép: Körkép.sk

 

Az idei őszre nagyon szépen felújították a komáromi Béke utcai Óvodát, amelyet az igazgatónő, Dana Záhumenská mutatott meg számunkra. Elmondta, az óvoda 1957. június 1-jén nyitotta meg kapuit, tehát együtt épült fel a II. lakóteleppel. Azóta 66 év telt el, és az épület, mint egy „tiszteletre méltó hölgy”, rég kiérdemelte, hogy új köntöst kapjon, és ez most végre megvalósult.  Természetesen ennek az óvodások, a szülők és a pedagógusok egyaránt örülnek.

 

Komárom egyik legrégebbi óvodájának kapuján a hosszú évtizedek alatt több ezer gyermek lépett át, számos nagyszerű élménnyel gazdagodva, új ismereteket, készségeket szerezve, ahol az óvónők, mint pótmamák, nagy szeretettel gondoskodtak, és gondoskodnak róluk.

 

 hirdetes_810x300  

 

A felújított épületet szintén szép, zöldellő udvar veszi körül, ellátva a gyermekek életkorához mért felszereléssel. Az igazgatónő örömmel nyugtázta, hogy az óvoda egy gyönyörű, modern épületté vált.

 

Keszegh Béla polgármestertől megtudtuk: a Béke utcai Óvoda energetikai hatékonyságának növelésére kiírt projektre az önkormányzat sikeresen pályázott, elnyerve 381 ezer eurót. A sikeres közbeszerzésnek köszönhetően a munkálatok összegét 300 ezer euróra sikerült leszorítani, amelyben az önkormányzat vállalta a szükséges önrészt.

 

A fejlesztés fő célja az óvoda épületének energiahatékonysági növelése volt. A rekonstrukciós munkálatok által jelentősen javultak az objektum építészeti adottságai, így csökken a hőveszteség a fűtési időszakban. A külső falak hőszigetelése mellett lecserélték és szigetelték a tetőszerkezetet, valamint a legalsó és legfelső szint is új szigetelést kapott. 

 

 

A munkálatoknak köszönhetően jelentősen megváltozott az épület külleme, eltűnt a korábbi foszló vakolat, így a nevelési intézmény modern külsőt kapott.

 

Keszegh Béla polgármester elmondta:

 


„Továbbra is a prioritások közé tartozik az oktatási intézmények felújítása Komáromban, szeretnénk, hogy a komáromi gyerekek a legjobb körülmények között tanulhassanak. Az óvodákon kívül szinte az összes alapiskolára van pályázati beadványunk, különböző forrásokat megcélozva, ezzel megalapozva a felújítások folytatását.”

 

Komáromban jelenleg 917 óvodás van, akik közül 735 jár az önkormányzat által fenntartott intézményekbe. Tizenegy épületben 12 önkormányzati óvoda működik, melyből 5-5 magyar és szlovák, kettő pedig vegyes oktatási nyelvű intézmény.


A jelenleg felújított Béke utcai Óvoda vegyes oktatási nyelvű intézmény.

 

 

Az önkormányzati intézmények mellett két egyházi és egy speciális óvoda is működik Komáromban.  

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!