Nyitókép: portfolio.hu

 

Öngyilkosságot követett el Moszkvában a 75 éves Viktor Szmagin, aki a csernobili atomkatasztrófa egyik legtöbbet látott szemtanúja volt, írja az Index az mk.ru nyomán.

 

Szmagin 1986 áprilisában műszakvezetőként dolgozott a csernobili atomerőmű négyes egységében. Bár csak reggel 8 órakor kezdte volna a munkát, mivel a robbanás hajnali kettőkor bekövetkezett, korábban be kellett avatkoznia.

 

Egy későbbi visszaemlékezés szerint Szmagin hajnal 6 óra körül nagyjából 20 percet töltött egy radioaktív vízzel elöntött szobában, hogy elzárjon egy szelepet, és mintegy 280 radnak megfelelő mennyiségű sugárdózist kapott (ez rendszerint már súlyos egészségügyi problémákat okoz).

 

 hirdetes_300x300  

Viktor Szmagin 37 évvel később, 2023. október 23-án kiugrott egy moszkvai panelház tetejéről, és szörnyet halt. A testét járókelők találták meg az utcán, a kiérkező mentősök már csak a halálát tudták megállapítani. Azt, hogy tényleg öngyilkosság történt, a Szmagin lakásában talált búcsúüzenet bizonyítja.

 

Ebben arról írt, hogy milyen állapotban volt az utóbbi napokban és bocsánatot is kért.

 

Az üzenetben kitért arra is, hogy vasárnap este elmondta feleségének: több rákos daganatot is érez a testében. A nő azt ígérte, hogy másnap elmennek orvoshoz.

 

Felesége szerint Szmagin ekkor lefeküdt aludni (külön szobákban aludtak). Az asszony hajnalban felkelt, és azt látta, hogy ég a lámpa a férje szobájában. Ezután reggelit készített, majd megnézte, hogy mit csinál, de nem találta a szobában – vélhetően azért, mert addigra már kivetette magát az ablakon.

 

Szmaginnak a csernobili események miatt súlyos sugárbetegsége alakult ki, legalább hét alkalommal műteni is kellett emiatt. Minden évben elküldték egy különleges kezelőközpontba, de csak lassítani tudták az állapota romlását  – írta az mk.ru.

 

mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!