Nyitókép: ARUP via archello.com

 

13 000 éves emberi csontvázakat találtak a régészek Chile fővárosában, Santiagóban. A páratlan lelet egy metróépítkezés során került elő, és számos tárgyat is tartalmaz, például lándzsahegyeket, magokat és lámacsontokat. A tudósok korábban úgy gondolták, hogy a korszak emberei a mai Chile területén csak az Andokban és a tengerparton éltek, a mostani felfedezés előtt nem találtak maradványokat az ország központi völgyében.

 

Azt egyelőre nem tudják megmondani a régészek, hogy a térségben mennyi időre telepedtek le a vadászó-gyűjtögető csoportok, de azt a leletek egyértelművé teszik, hogy legalábbis áthaladtak a mai főváros térségén. Az őskori emberek valószínűleg a Mapocho folyó mentén utaztak, ez most kelet-nyugati irányban szeli át Santiagót.

 

A chilei főváros 7-es metróvonalát várhatóan 2028-ban helyezik majd üzembe. A teljes hálózat ekkora 140 kilométeresre bővül, ami a leghosszabb lesz Latin-Amerikában Mexikóváros metrója mellett. A régészek már több mint ezer gödröt ástak az építkezés területén, maradványok után kutatva.

 hirdetes_810x300  

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.