Nyitókép: TASR/screenshot

 

A pozsonyi karácsony idén több újdonságot is tartogat. Mint a Pozsonyi Kulturális és Információs Központ (BKIS) PR-szakembere, Barbora Lehocká tájékoztatott, az idei újítások részeként szilveszterig tart a karácsonyi vásár, a Prímás téren Barátságos Zóna jön létre, és több városi szervezet, valamint az összes pozsonyi városrész bekapcsolódik a kulturális rendezvények programjaiba.

 

A karácsonyi vásáron november 23-án kezdődik az árusítás, a vásár ünnepi megnyitója pedig a karácsonyfa égőinek meggyújtásával november 24-én, pénteken 18:00-kor lesz.

 

„A karácsonyi ünnepek alatti háromnapos szünet után december 27-től az év végéig a standok hozzávetőleg fele ismét nyitva lesz” – magyarázta Lehocká. A Fő téren több mint 70 árus lesz, idén a kínálat palackozott mézsörrel, gyümölcsborokkal és sörrel is bővül.

 hirdetes_300x300  

 

A nonprofit szervezetek standjai szintén nem fognak hiányozni – egy részük a teljes piac alatt, egy másik részük az egyes hetekben fog változni – tette hozzá a PR-szakember.

 

A városi szervezetek szintén teret kapnak – például a pozsonyi állatkert vagy a DPOH városi színház is standot kap.

 

„A hagyományos karácsonyi ételek mellett egzotikusabb ízeket is találunk a kínálatban, sőt a vegánok is megtalálhatják majd a saját ízvilágukat” – jegyezte meg Lehocká.

 

Újdonság lesz a Barátságos Zóna a Fő téri karácsonyi vásár közvetlen közelében, a Prímás téren. „A cél az, hogy egy kellemes helyet teremtsünk a gyermekes családok, idősek, veszélyeztetett csoportok és mindenki számára, aki egy kicsit szeretne megpihenni a nyüzsgő tömegtől” – magyarázta Lehocká.

 

A Barátságos Zónát az IKEA-val együttműködve alakítják ki. Lehocká elmondása szerint a zóna fedett lesz és akadálymentes, lehetőség lesz leülni, pihenni és élvezni a karácsonyi légkört a Karácsonyi erdő mellett. A Karácsonyi erdőt immáron hetedik alkalommal hívják életre a fővárosban.

 

„A BAUHAUS-szal és az ÚĽUV-val való együttműködésnek köszönhetően november 23. és december 18. között mintegy 34 fát tekinthetünk meg a Prímás téren – ez eddig a legtöbb a projekt kezdete óta” – tette hozzá Lehocká. A karácsonyfák feldíszítésébe iskolák kapcsolódnak be, majd a feldíszített fák idén is különböző szervezetekhez vagy szociálisan gyengébb családokhoz kerülnek.

 

A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan most is a tisztaságra és az ökológiára helyezik a hangsúlyt. „A komposztálható étkészletek és a visszaváltható poharak magától értetődőek, a hulladékot pedig újra lehet szelektálni” – magyarázta Lehocká.

 

A tavalyi évhez hasonlóan a Fő téren ismét speciális, cigarettacsikkek tárolására alkalmas hamutartókat helyeznek el. A cigarettahulladék az újrahasznosításnak köszönhetően az aszfaltanyag részévé válik.

 

A biztonságról a városi az állami rendőrség, a tűzoltóság, az egészségügyi szolgálat és más egységek egyaránt gondoskodnak.

 

Az idei karácsonyfa

 

A karácsonyfa, amelyet ma állítottak fel a Fő téren, magánforrásokból származik, egy károlyfalui adományozótól. Egy 34 éves tüskés lucfenyőről van szó, melynek törzskerülete 119 centiméter, magassága 12 méter.

 

„A fa kinőtte a villanyoszlop magasságát és az utcai világítás magasságát, a gyökérrendszere pedig kinyomta a támfalat” – mondta Lehocká a kivágás és a karácsonyfaként való felhasználás okáról. A karácsonyi vásár után a fa ágai a pozsonyi állatkertbe kerülnek, ahol az állatok táplálékául szolgálnak.

 

Idén a BKIS együttműködik az Óvárossal a pozsonyi karácsonyon. A Hviezdoslavov téri óvárosi karácsonyi vásárt a Fő téri karácsonyi fővásárral ugyanolyan szabványok szerint kapcsolják össze, mint a visszaváltható poharak, komposztálható edények vagy a hulladékválogató állomások. Vizuálisan is mindkét piac egységes lesz.

 

A pozsonyi karácsony része lesz a Ferencesek terének karácsonyi programja is. Minden információ megtalálható a www.bratislavskevianoce.sk weboldalon.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!