Október 30-án új komposztálót adtak át Komáromban, Gadóc városrészben, tudtuk meg a hírt a város polgármesterétől, Keszegh Bélától. A városnak eddig nem volt saját komposztálója, csupán egy zöldhulladék-lerakó Harcsáson. Mostantól az új telephelyen a legmodernebb körülmények között alakítják át a zöldhulladékot komposzttá.


Komárom város az 1,47 millió eurós fejlesztéssel fontos lépést tett a hulladékgazdálkodás terén, évente 2244 tonna zöldhulladékot képes komposztálni.

 

A zöldhulladék lerakása Komárom lakosainak ingyenes, a későbbiekben pedig a komposztból meghatározott mennyiségben ingyenesen vihetnek majd saját céljaikra, ami leghamarabb tavasszal lesz elérhető – amikorra a most összegyűjtött hulladék lebomlik. 


A komposztáló telep minden munkanapon és szombaton is várja az érdeklődőket, hétköznap 8.00–17.00 óra között, szombaton 8.00-tól 12.00 óráig.

 

 hirdetes_300x300  


Igény esetén a zöldhulladék elszállításában is besegít a város a KN Smart cég közreműködésével, ennek feltételeiről a cég elérhetőségein lehet érdeklődni: [email protected], 0918 343 955

 

A komposztáló üzem a következő tevékenységeket végzi:

 

  • a kiválasztott típusú biológiailag lebomló hulladék fogadása, regisztrációja és gyűjtése,
  • az összegyűjtött hulladék kezelése és feldolgozása – zúzás, keverés és kezelés – a komposztáláshoz szükséges alapanyag optimális tulajdonságainak elérése érdekében, aerob fermentáció,
  • maga a komposztálás és a hozzá kapcsolódó műveletek – a komposztálás folyamatának nyomon követése, és az azt követő kezelések – átforgatás és nedvesítés,
  • a komposzt feldolgozása a folyamat befejezése után – rostálás, minőség-ellenőrzés és végső kezelés, átmeneti tárolás, kiszállítás.

 

Mi lehet a komposztálóba leadott hulladékban:

 

Fű, falevelek, virágok, cserjék és fák kivágásából és metszéséből származó fahulladék, gyomok, betakarítás utáni növényi maradványok, romlott gyümölcsök és zöldségek, fűrészpor, faforgács, fakéreg, tiszta, nem szennyezett ásatási talaj.

 

Mi nem lehet a komposztálóba leadott hulladékban:

 

Kövek, fémek, műanyagok, zsinórok, vezetékek, ételmaradékok, állati eredetű hulladék: hús, hal, csont, újságok és szórólapok, minden olyan anyag, ami veszélyezteti a cég dolgozóit, vagy károsítja a gépeket.

 


Az egyes hulladékcsoportok részletesebb leírása

 

Zöld biohulladék


Ide tartoznak a városi zöldterületek, köz- és magánparkok, temetők és kertek gondozásából származó biológiai hulladékok (fűnyesedék, falevelek, fák és cserjék gondozásából származó hulladékok, vegyszerrel kezeletlen faforgács, kerti betakarítás utáni növénymaradványok, gyom).

 

Fafeldolgozási hulladék


E hulladékok közé tartozik a faforgács, fakéreg, gyaluforgács és fűrészpor. Az ilyen hulladékok nem tartalmaznak nitrogént, ezért nitrogénforrással együtt komposztálhatók. Ez egy nedvszívó anyag. Ezért magas nedvességtartalmú hulladékokhoz használják, ezáltal csökkentve a nem kívánt folyamatok kockázatát.

 

Kitermelt talaj


Nagyon hasznos, ha ezekhez a hulladékokhoz tiszta kitermelt földet keverünk, ami felgyorsítja a komposztálási folyamatot. A kitermelt talaj nem lehet vegyszerekkel szennyezett, és nem tartalmazhat sódert vagy egyéb hulladékot, például műanyagot, fémet és üveget.

 

Komárom sajtóhíre alapján, Buday Mária

Képek: Komárom város sajtófotói

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.