Nyitókép: Körkép.sk

 

A Vivat Vinum Baráti Társulás Karcsa szervezésében október 21-én megtartották a III. Kárpát-medencei borversenyt. A rendezvénynek a siposkarcsai faluház adott otthon.

 

A több száz résztvevő és neves borászokból álló szakmai zsűri mintegy 100 mintát kóstolhatott, fehér- és vörösborokat egyaránt, köztük újborokat is. A borverseny történetében most indult messze a legtöbb minta.

 

 hirdetes_300x300  

Az idei borverseny zsűrijének védnöke Polgár Zoltán villányi borász volt, a zsűriben foglalt helyet többek között a somorjai Bartal László is.

 

Kép forrása: Polák László Fb-oldala

 

Méhes János, a társulás elnöke a Körképnek elmondta, hogy 2011-ben alakult szervezetük célja, hogy a Kárpát-medencei borászok összefogásával a jó bort, magát a borfogyasztást, illetve a borkultúrát hirdesse, propagálva a borászatot egész Felvidék-szerte.

 

Méhes János érdeklődésünkre elmondta, hogy társulásuk eddigi 13 éves működése alatt szerteágazó kapcsolatokra tettek szert, bejárták a Kárpát-medencét, de megfordultak Csehországban, Lengyelországban, Spanyolországban és Olaszországban is.

 

Jelenleg 76 tagunk van. Nagy hangsúlyt fektetünk a tanulmányi kirándulásokra, hogy az így megismert borászatokon keresztül a felvidéki borkultúrát és az itteni borok egyre magasabb minőségét segítsük.”

 

Megtudtuk tőle továbbá, hogy a Vivat Vinum Baráti Társulás Karcsa a helyi öregfiúk csapatából alakult át az idő haladtával bortársasággá. Mára oda jutottak, hogy immár 102 bormintát felvonultatva szervezhetnek több száz fős, nívós, nemzetközi borászati rendezvényt a Felvidéken.

 

 

A régió amatőr borászatai mellett a versenyen a tokaji, a soproni, a debreceni régió, a Balaton-Felvidék, és a győri térség borászatai is küldtek mintákat.

 

Az idei terveik között szerepel még a november 18-i borbál is, ahol ismét színvonalas programmal várják a több száz résztvevőt.

 

Felkaroljuk a Kárpát-medencei borfogyasztást, növeljük a borkultúra minőségét. Megtanultuk és megtanítjuk, hogy mi a jó bor, és hogyan kell vásárolni azt. Szeretnénk a felvidéki borászatokat fejleszteni”

 

zárta a társulás elnöke, hozzátéve, hogy 2025-re, fennállásuk eddigi 15 évéről szeretnének egy színvonalas könyvet is kiadni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.