Almágy a Medvesalja kapuja, Gömör legdélibb részében a legnagyobb községek közé tartozik. Közlekedési csomópont, itt találkozik és innen indul el az útvonal a közeli, a Medves hegyeivel körülölelt, gyönyörű Medvesaljára. Innen indul a vándor Feled felé, egyrészt a Gortva-patak völgyébe, érintve a mesés Ajnácskő várát és persze Várgedét, ahol a várnak már csak nyomai vannak. És innen indul el a másik útvonal a barkók lakta Macskás-patak erdőkkel borított szűk völgyében, amely szintén Feled felé visz, de Simonyinál már eléri a Rima völgyét is. 

 

A község tehát helyzeténél fogva mindig jelentős tényező volt a vidéken. Soha nem volt mindegy, hogy a dolgos népét ki vezeti, mint ahogy most sem az. Továbbra is fontos kérdés, hogy biztosítva van-e a fenntartható, helyzetének megfelelő fejlődés. 

 

 

 hirdetes_300x300  

A múlt évi helyhatósági választásokon a község élére új vezető, új polgármester került. A nép Farkas Istvánnak (független), egy ambiciózus, tettrekész fiatalembernek szavazott bizalmat. Mivel Agócs Gyula, az előző polgármester a község fejlesztésében elég magasra tette a mércét, a Körkép.sk megvizsgálta, hogy egy év után hogyan sikerülnek az új polgármesternek a dolgai a fejlesztés terén. 

 

Megvizsgáltuk, és pozitív eredményről számolhatunk be. A község zsong a munkától, száll a por, zúgnak a gépek, kiabálnak a mesterek. Úgy, ahogy kell. 

 

 

Járdákat újítanak fel.

 

„Lehetőségünk adódott, amit ki is használtunk. Szereztünk pénzt a járdáink egy részének a felújítására. 45 ezer eurót kaptunk a MAS Cerovina akciócsoporton keresztül, amihez 15 ezer eurót teszünk hozzá a saját költségvetésünkből, így 60 ezer eurós költséggel nekifogtunk az építkezésnek.

 

A polgármester látható örömmel mondja, hogy a munkák jól haladnak, októberben kezdték és már december közepén szeretnék befejezni. Céljuk az, hogy a közlekedés folyamatos legyen a községben, és persze a polgároknak se legyen sokáig zavaró tényező az építkezés. 

 

 

893 négyzetméter járdát újítanak fel 6 szakaszon, átlagosan 1,8 m szélességben. A felújítás során likvidálják a káros hatású anyagokat, a járdák új járófelületet kapnak térkövekből, és ahol szükséges, kicserélik a szegélykövet is. 

 

„Eddig nagyon meg vagyok elégedve a kivitelező munkájával, úgy látom, jó lesz. Sajnos a posta előtti részt nem tudjuk kicserélni. Nem a mi tulajdonunk, de tavasszal mindenképpen kicseréljük azt is, hogy ne érje szó a ház elejét”

 

mondja bizakodóan a polgármester.

 

 

Megkérdeztük, van-e egyéb fejlesztés is a községben.

 

„Igyekszem követni a fejlesztési lehetőségeket, a kiírásokat, nem szeretnénk semmiről lemaradni. Az idei évben az iskolában 4 felújított szaktantermet adtunk át a nebulóknak. Ezt még az előző vezetés kezdeményezte az IROP-programon keresztül, de sikerült egy ötödiket, az angol szaktantermet is felújítani 35 ezer euró költséggel, szintén a MAS Cerovina akciócsoporton keresztül. Hát így.”

 

Hangsúlyozta, hogy még 2 fejlesztési kérelmük van beadva – reménykednek a kedvező elbírálásban.

 

 

Kérdésünkre a polgármester elmondta azt is, hogy a közösségi és a kulturális élet Almágyban jónak mondható. Most nagy örömére a tűzoltószervezet is nagyon aktív, aktivitásuk eredményeképpen kaptak is egy árvíz esetén bevethető, hatékony berendezést, most ennek a kezelését tanulják.

 

Köszönjük a tájékoztatást, sok sikert kívánunk Almágynak a továbbiakban is!

 

Mede Géza

 

A képek a szerző felvételei.

szaktanterem – Agócs Eszter felvétele

árvízvédelmi eszköz – a község archívuma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 117 olvasónak tetszik ez a cikk.