Nyitókép: Wojtek Radwanski/AFP via Getty Images

 

Több kilométeres sorokban, csaknem 90 órája vesztegeltek szerdán a tehergépkocsik a lengyel-ukrán határátkelőknél a lengyel kamionsofőrök három napja tartó tiltakozása miatt – derül ki a lengyel hatóságok közleményeiből.A hétfőn kezdett blokád három határátkelőt – Dorohusk-Rava Ruska, Hrebenne-Jahotyin, valamint Korczowa-Krakovec – érint az Ukrajnával határos Lublini és Kárpátaljai vajdaságban.

 

A lublini székhelyű, kelet-lengyelországi vajdaság adóügyi kamarájának (IAS) közlése szerint Hrebenne határátkelő előtt szerda délelőtt mintegy 900 kamion állt. A Hrebennétől északra fekvő Dorohusk határátkelőnél mintegy 650 kamion várakozott, ott az átkelés körülbelül 30 órába telt.

 

A tiltakozók óránként egy kamiont engednek az érintett határátkelőkhöz. A blokád nem terjed ki például a Kárpátaljai vajdaságban működő Medyka-Sehinyi határátkelőre, ahol azonban szintén kamionok sora kígyózik. A Przemysl városához közeli medykai határátkelő előtt szerdán mintegy 580 kocsi várakozott, a megnőtt forgalom miatt a przemysli főutcákon is dugó alakult ki. A tiltakozó kamionsofőrök azt követelik a lengyel kormánytól, hogy az ukrán fuvarozó cégek számára állítsák vissza a szállítmányozási engedélyek rendszerét, amelyet az ukrajnai háború kezdete után az európai uniós intézkedések keretében felfüggesztettek.

 hirdetes_300x300  

 

A tiltakozók szerint az engedélyek nem érintenék a humanitárius, valamint az ukrán hadseregnek szánt szállítmányokat. Másik követelésük, hogy függesszék fel a háború kitörése után Lengyelországban regisztrált ukrán fuvarozó cégek tevékenységét, és végezzenek ellenőrzéseket náluk. Szorgalmazzák továbbá, hogy az ukrán fél szüntesse be elektronikus kiléptetőrendszerét, amely megnehezíti a lengyel kamionosok hazatérését Ukrajnából.

 

A lengyel sajtó felidézte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter és egyben miniszterelnök-helyettes hétfői kijelentését, miszerint Kijev kész a „mindkét ország fuvarozóinak érdekeit szem előtt tartó, konstruktív” párbeszédre.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!