Nyitókép: arspneu.sk

 

Bár Szlovákia nagy részén az időjárás még mindig inkább őszi, mint téli, a sofőröknek nem szabadna megfeledkezniük azokról a kötelességekről, amelyeket a hidegebb időjárás hoz magával, és itt elsősorban a téli gumicserére gondolunk. A téli gumiabronccsal ugyanis biztonságosabb a vezetés az alacsonyabb hőmérsékletben. A nem megfelelő gumiabroncsok többek között meghosszabbítják a jármű fékútját és növelik a közlekedési balesetek kockázatát.

 

A sofőrök többsége a 7 °C-os szabály alapján dönt

 

A legtöbb autós a 7 °C-os szabály alapján dönt a téli gumiabroncsok mellett, vagyis amikor az útfelület hőmérséklete 7 °C alá csökken.

 hirdetes_300x300  

 

A közúti közlekedésről szóló törvényből már évekkel ezelőtt kiiktatták azt a konkrét dátumot, amelytől kezdve Szlovákiában téli gumikkal kell rendelkezniük az autóknak.

 

Mint Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársa hozzátette: a törvény kimondja, hogy ha az úton összefüggő hó-, jég- vagy fagyréteg van, az M1 és N1 kategóriájú gépjármű vezetője csak akkor használhatja járművét a közúti forgalomban, ha mindegyik tengelyén rendelkezik téli gumival.

 

A teherautóknak és autóbuszoknak legalább az egyik hajtótengelyen rendelkezniük kell téli gumiabronccsal az említett esetek kivételével november 15. és március 31. között is.

 

A futófelület legalább 3 milliméteres legyen

 

 „Ebből az következik, hogy a téli időszakban nyári gumival közlekedő jármű vezetője, ha az úton nincs összefüggő hó-, jég- vagy fagyréteg, nem követ el szabálysértést a közúti forgalom biztonsága és zavartalansága ellen”

 

– foglalta össze Bárdyová.

 

Ugyanakkor érvényes, hogy ha az utat hó borítja és a sofőr nem rendelkezik téli gumikkal, akkor szabálysértést követ, és helyszíni bírság esetén 50 euróig terjedő, közigazgatási eljárásban pedig 100 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható.

 

A közlekedésügyi minisztériuma felhívja a járművezetők figyelmét, hogy abroncscserekor figyeljenek oda, hogy milyen gumik vannak beírva a dokumentumokba és arra is, hogy a téli abroncs futófelülete legalább 3 milliméter legyen.

 

A szomszédos országokban eltérőek a szabályok

 

Azt is érdemes szem előtt kell tartania, hogy a környező országokban eltérőek a szabályok. A téli gumi Csehországban és Ausztriában is kötelező, ha összefüggő hó-, jég- vagy fagyréteg van az útfelületen.

 

Ez a kötelezettség Magyarországon és Lengyelországban nem áll fenn. Csehországban a téli gumik használatának kötelezettsége november 1-től március 31-ig érvényes. Az ausztriai sofőrök november 1-től április 15-ig kötelesek használni a téli gumikat.

 

Az előírás be nem tartása esetén a sofőr 60 eurós, más járművezetők veszélyeztetése esetén 5000 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható. A futófelület mélységére vonatkozó követelmények eltérőek.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!