Nyitókép: SITA

 

Ha egy krokodil az állkapcsával megragadja az embert, nagyon kicsi az esély a túlélésre. Az ausztrál Colin Deverauxnak ez sikerült. A férfi az ország északi részén szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozik. Szerencséjét annak köszönheti, hogy úgy hárította el a sósvízi krokodil támadását, hogy megharapta az állat szemét.

 

A férfi Deverauxban, a Finniss folyó közelében dolgozott Darwintól délre, amikor megtámadta egy háromméteres sósvízi krokodil. „Alig két lépést tettem a vízben, amikor az állat megragadta a jobb lábamat” – mondta az ausztrál ABC-nek. A krokodil azonnal rongybabaként elkezdte rázni a férfit.

 

 hirdetes_300x300  

Küzdelmükben a krokodil megpróbálta berántani őt a vízbe, Colin Deveraux eközben a bal lábával igyekezett megrúgni az állatot. De a krokodil egyre mélyebbre vonszolta őt a vízbe. Eközben „többé-kevésbé véletlenül” sikerült at egyik bőrszerű szemhéjat a fogai közé fognia. – Sikerült megharapnom – mondta. – Összeszorítottam a fogamat, majd elengedtem.

 

A krokodilt egyértelműen meglepte az ellentámadás. Deverauxnak így sikerült kiszabadulnia, és az autóhoz sietett. A testvére ezután a 130 kilométerre fekvő legközelebbi kórházba vitte.

 

Brandon Sideau krokodilszakértő, akinek több mint 8000 rögzített krokodiltámadást tartalmazó adatbázisa van, nem ajánlja védekezésként a harapást – bár van néhány olyan ismert eset, ahol ez bevált, főleg Afrikában.

 

„Nem tiszta állatok” – mondta. – Az ilyen harapás során könnyen elkaphatunk valamilyen gyomorvírust. A legjobb taktika szerinte az, ha kellő távolságot tartanak a veszélyes víztől, különösen olyan területeken, mint Ausztrália északi területei, ahol gyakoriak a krokodilok.

 

„Soha ne menj a vízbe, hacsak nem vagy 100 százalékig biztos abban, hogy nincsenek benne krokodilok, mert egy ötméteres sósvízi krokodil akár három órán keresztül is képes tökéletesen elrejtőzni a meglehetősen sekély vízben anélkül, hogy hangot adna vagy megmozdulna”

 

– tette hozzá Brandon Sideau.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!