Nyitókép: profimedia.sk

 

Szlovákiában minden harmadik gyerek gond nélkül vásárol dohányterméket – derült ki a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet (SOI) ellenőrzési eredményeiből. A több mint 600, boltban történt vásárlásból 224 esetben adtak el nekik dohányterméket. A jogsértések 20 százaléka 11 és 14 év közötti kiskorúaknak történő értékesítéssel kapcsolatos – mondta Nadežda Machútová, a SOI központi igazgatója. Most először ellenőrizték az internetes boltokat is, amelyeknek az ötödük nem használt működőképes korellenőrző rendszert.

 

„Az ellenőrzés eredményeiből az is kiderül, hogy ellenőreink a legtöbb jogszabálysértést a bevásárlóközpontokban, éttermekben, kávézókban, elektronikai cikkeket árusító üzletekben, valamint különféle termékeket árusító üzletekben találták. Az összesen 119 ellenőrzött vásárlásból 55 esetben történt szabálysértés, azaz szinte minden második boltban”

 

– mutatott rá Machútová. Kiemelte, hogy a legtöbb törvénysértést Trencsén megyében, a legkevesebbet pedig Pozsonyban megyében találták.

 

 hirdetes_300x300  

A SOI 54 ellenőrzést végzett a dohánytermékek és dohányzásra szánt termékek árusításával foglalkozó online webshopokban is. 11 esetben állapította meg, hogy az eladó nem használt működőképes rendszert a vevő életkorának ellenőrzésére.

 

„Ezért fontos, hogy a vásárló az életkort ne csak deklaratívan igazolja a 18. életévét betöltött információra kattintva mindenféle ellenőrzés nélkül, hanem a vásárló életkorát az eladónak kell igazolnia, és ezt legkésőbb az említett termékek vevőhöz való eljuttatásakor”

 

– magyarázta Machútová.

 

Elmondása szerint nem tudták ellenőrizni a nikotinos tasakokat, mert ez az önkormányzatok és a rendőrség hatáskörébe tartozik.

 

„Olyan terméktípusnak tartom, amely alattomos abból a szempontból, hogy szülőként nem észleli az ember, ha egy gyereknek közvetlenül a szájában van egy nikotinzacskó. Ebben a termékben nagy adag nikotin van, és rendkívül kockázatos”

 

– mondta Machútová.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!