Nyitókép: Shutterstock

 

A kiskorúak több mint negyedének van tapasztalata klasszikus cigarettával, csaknem tizedének e-cigarettával és nikotinos tasakkal, és a kiskorúak összesen mintegy harmada rendelkezik tapasztalattal legalább egy ilyen termékkel kapcsolatban. A gyerekek leggyakrabban barátokon keresztül jutnak el ezekhez a termékekhez, vagy valaki felajánlja nekik – derült ki a Focus ügynökségnek az oktatási minisztérium számára készített felméréséből. Az adatokat tavaly ősszel gyűjtötték össze több mint 1800 serdülőtől.

 

„A harmadik leggyakoribb ok, hogy miként jutnak a gyerekek és a tinédzserek dohányzásra szánt cigarettához és dohánytermékhez az az, hogy azokat közvetlenül meg tudják vásárolni az üzletekben, újságárusoknál, benzinkutakon és egyéb üzletekben. A megkérdezett kiskorúak még azt is elmondták, hogy az esetek több mint felében probléma nélkül adták el nekik a klasszikus cigarettát, az e-cigarettát, a melegített dohányt és a nikotinos tasakot”

 

– mondta Martin Slosiarik szociológus a Focus ügynökségtől.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérés eredményeiből az is kiderült, hogy a megkérdezett, dohányzási tapasztalattal rendelkező gyerekek és fiatalok ötöde már az általános iskola alsó tagozatán kipróbálta a cigarettát. Csaknem egynegyedük a felső tagozaton, hét százalékuk pedig a középiskolában próbálta ki a dohányzást, amikor még kiskorú volt.

 

A korai életkortól kezdődő dohányzás a gyermekeknél nagyobb fáradtsággal, teljesítménycsökkenéssel és gyakoribb fejfájással jár. A kiskorú dohányosok fogai gyorsabban romlanak, esztétikai szempontból jobban szenvednek a rossz lehelet miatt, emellett a dohányzás az egészségtelen bőr és az idő előtti ráncképződés egyik tényezője – magyarázta Zuzana Kamendy, a pozsonyi Kábítószerfüggők Rehabilitációs Központjának (CPLDZ) munkatársa.

 

„A fiatalok gyakran társaik hatására dohányoznak. A csoportban lehetnek más kábítószerek is, például alkohol, marihuána vagy a nikotinfogyasztás más módja. Például az egyre népszerűbb nikotinos tasakok jóval magasabb nikotintartalmúak, mint a klasszikus cigaretták. Egy hagyományos cigaretta körülbelül nyolc milligramm nikotint tartalmaz, egy nikotinzacskó 20 mg-ot, de néha akár még többet is. Ez azt jelenti, hogy erős stimuláló és pszichoaktív hatása van, valamint nagyobb addiktív potenciállal rendelkezik egy klasszikus cigarettához képest”

 

– mutatott rá Kamendy.

 

Elmondása szerint az erősen dohányos felnőttek 90 százaléka már tizenéves korában elkezdett dohányozni.

 

„Szlovákiában a négy leggyakoribb elhalálozási ok közé a szív- és érrendszeri megbetegedések, az onkológiai megbetegedések, a krónikus légúti megbetegedések és az anyagcsere-betegségek tartoznak. Évente több mint 50 ezren halnak meg ezekben a betegségekben. A dohányzás a felsorolt betegségek okozója vagy közvetlenül befolyásolja azokat. Fiatal korban azonban sokkal súlyosabb hatással van az egészségre, mert a test és a psziché még fejlődik“

 

– magyarázta Kamendy.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!