Nyitókép: Körkép.sk

 

2023. november 20-án Komárom tanintézményei bekapcsolódtak a gyermekjogok világnapjához kötődő rendezvénysorozatba, amely az UNICEF kezdeményezése által jött létre. A program célja világszerte, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira és esélyegyenlőségére. A komáromi rendezvény főszervezője az Eötvös Utcai Alapiskola volt, melyet Komárom városvezetése is támogatott. 


A gyerektömegeket megmozdító eseménybe, amely a „Doboljunk – hogy jobban hallják a hangunk” címet viselte, bekapcsolódott a város valamennyi 6–15 éves korú tanulókat foglalkoztató iskolája. A szervező Eötvös Utcai Alapiskola mellett jelen volt a Jókai Mór Alapiskola, a Munka Utcai Alapiskola, a Marianum Egyházi Iskolaközpont, továbbá a szlovák tanítási nyelvű iskolák:  Základná škola J. A. Komenského, Základná škola Ul. pohraničná, Základná škola Rozmarínová ulica.

 

 hirdetes_300x300  



Mellettük megjelentek a nyolcéves gimnáziumok alsóbb évfolyamai is, így a Selye János Gimnázium kisdiákjai, és a Ľudovít Jaroslav Šulek Gimnázium tanulói. A tömegrendezvényről nem hiányzott a Speciális Alapiskola sem, sőt, néhány óvodás csoport is képviseltette magát. A Művészeti Alapiskola legtehetségesebb tanulói a program aktív résztvevőiként csodálatos énekekkel gazdagították a műsort.


A rendezvény Komárom főterén valósult meg, hétfőn délelőtt 10–11.00 óra között. Az összegyűlt gyereksereg betöltötte az egész Klapka teret, mely létszámban nagyjából 800 kisdiákot tett ki. Az összejövetel megnyitójaként a „Hallelujah” című örökzöld dalt hallgathattuk meg, mely eredetileg Leonard Cohen nevéhez kötődik. 

 

 

Az esemény fő koordinátora Darina Ježová volt, aki részleteiben ismertette a szlovákiai viszonylatban elkövetett gyermekek elleni sérelmeket, és kiemelte a jelenlegi megmozdulás célját, hogy az ilyen jellegű cselekményeknek mindig napvilágra kellene kerülniük azok orvosolhatósága és visszaszorítása érdekében.
 

Az ENSZ közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt, amely összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyet minden államnak biztosítani kell a gyermekek számára. Mindezek kapcsán jött létre csehországi és szlovákiai viszonylatban a „Bubnovačka“, „Doboljunk”elnevezésű kezdeményezés.

 

A Gyermekjogi Egyezmény határozataiból két-két diáklány olvasott fel részleteket, magyar és szlovák nyelven, amelyek a legfontosabb tételeket foglalták magukba.

 


Ezek érintik a gyermekek biztonságának védelmét, az alapvető szükségleteik kielégítését, a véleménynyilvánítás szabadságát, az információkhoz való hozzájutást, és számos egyéb fontos tényezőt. 

 

A rendezvény csúcspontja maga a dobolás volt, amelyben a seregnyi gyermek bádogdobozokkal, fedőkkel, evőeszközökkel, ritmuspálcákkal adott hangot, így támasztva alá az elhangzottak érvényre juttatásának fontosságát.

 

A főtéri rendezvény folytatásaként az elkövetkezendő időszakban interaktív rendhagyó órák keretében az egyes iskolák tanulócsoportjai meglátogathatják a városházát, ahol Keszegh Béla polgármester, valamint Ondrej Gajdáč alpolgármester fogadja őket. A találkozók során szó esik majd az önkormányzat működéséről, megvilágítva, milyen módon tudnak a diákok is beleszólni a város történéseibe, jogaik érvényesítésébe, amelyek által a közösséget is tudják segíteni. 

 

 

Reméljük, a megmozdulás a gyermekek, családok, közösségek javára válik, megismerve és betartva a gyermekek elvitathatatlan jogait, és ugyanakkor tiszteletben tartva a többi ember, a körülöttünk élők joginak érvényesülését. 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.