Nyitókép: turizmusonline.hu

 

Kétszáz hírességhez, vezérigazgatóhoz, oligarchához és milliárdoshoz tartozó magánrepülőgép összesen 11 évet töltött a levegőben 2022 elejétől. Ezen repülések károsanyag-kibocsátása csaknem 40 ezer brit teljes károsanyag-kibocsátásának felel meg. Ők összesen 44 739 utat tettek meg – írja a The Guardian brit lap.

 

Az újság nyilvánosan elérhető források és adatok segítségével követte nyomon a hírességek és üzletemberek magánrepülőinek repüléseit. Ide tartozik például Elon Musk, a The Rolling Stones, a Murdoch család és Kylie Jenner amerikai modell is.

 

Közel háromszáz magánrepülőgép 21 hónapig tartó megfigyeléséből kiderült, hogy összesen 415 518 tonna szén-dioxidot bocsátottak ki.

 

 hirdetes_300x300  

A listán a legszennyezőbb repülőgépek között szerepelt a The Rolling Stones Boeing-767-ese. Kibocsátását 5046 tonna CO2-ra becsülik. Ez 1763 oda-vissza járatnak felel meg Londonból New Yorkba turistaosztályon.

 

Az Aston Martin Forma 1-es csapat tulajdonosának, Lawrence Strollnak a tulajdonában lévő repülőgépek 2022 év eleje óta összesen 1512 utat jegyeznek. Magángépei – a helikoptereit is beleértve – jegyezték a legtöbb 15, vagy annál kevesebb percig tartó utat.

 

30 orosz oligarchával összeköthető 39 repülőgép 30 701 tonna CO2-kibocsátásáért felelős az említett időszakban. Egyébként közéjük tartozik a Wagner-csoport nemrégiben elhunyt vezetője, Jevgenyij Prigozsin is.

 

A The Guardian szerint ezek az eredmények megerősítik a magánrepülőgépek használatának meredek növekedését a Covid-19 világjárvány után. Tavaly a magánrepülőgép-forgalom Európában elérte a legmagasabb szintet az előző, 2007-es csúcs óta. Az előrejelzések szerint az idei magánrepülőgép-eladások valószínűleg a rekordok legmagasabb szintjét fogják elérni.

 

Nem minden elemzett járatnak volt tulajdonosa a fedélzeten. A magánjáratok mintegy 40 százaléka nem szállít utast. A repülők akkor is mozognak, ha valakit egy kijelölt helyen felvesznek. Sok repülőgépet család, barátok vagy üzleti partnerek is használtak, vagy kölcsönadták másoknak.

 

Néhány híresség megváltoztatta a viselkedését

 

Úgy tűnik, néhány híresség jelentősen megváltoztatta viselkedését, miután figyelmeztették őket a magánrepülőgépek túlzott használatára.

 

Taylor Swift gépét 2022 januárja és augusztusa között havonta átlagosan tizenkilenc alkalommal látták a levegőben. Mióta az énekesnő emiatt negatív hírverést kapott, az átlagos járatok gyakorisága havi kettőre csökkent.

 

A The Guardian adatai az OpenSky önkéntes adatbázisból származó repülési információkon alapultak. A Conklin & de Decker és az Eurocontrol nyilvánosan elérhető számológépei segítségével becsülték meg az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást.

 

Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államokon és Európán kívül korlátozott információ áll rendelkezésre, a magánrepülőgépek tényleges száma és kibocsátása sokkal magasabb lehet.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.