Nyitókép forrása: mti

 

A magyar kormány nemzetpolitikájának homlokterében a gyermekek, a magyar ifjúság áll – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

 

Potápi Árpád János a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet gondozásában megjelenő Változó ifjúság a Kárpát-medence országaiban című tanulmánykötet bemutatóján úgy fogalmazott, kutatások is igazolják, hogy a magyar ifjúság a magyar jövő záloga.

 

A jövőbe vetett hitet csak a magyar gyermekekre lehet építeni, a jövőnek csak úgy lehet dolgozni, ha utánunk mindig újabb és újabb nemzedékek következnek – tette hozzá.

 

 hirdetes_300x300  

A magyar kormány családpolitikai intézkedéseinek legfőbb célja, hogy az 1981 óta tartó negatív demográfiai trendet meg lehessen fordítani – hangsúlyozta.

 

Mint fogalmazott, a jelenlegi 1,5-1,6 körüli termékenységi arányszám a korábbiakhoz képest javulást mutat, de még mindig csak a „munka” mintegy felét sikerült elvégezni, 2030-ra szeretnék megfordítani a csökkenő trendet.

 

Ebben a munkában már iskolás koruktól számítanak a magyar fiatalokra, akár Magyarországon, akár a határon túl élnek, mivel ezt nem lehet elég korán elkezdeni – mondta.

 

Az államtitkár egyben célként fogalmazta meg a magyar érdekképviseletek további erősítését mindenütt, ahol magyar közösségek élnek.

 

A mintegy 12 ezer taggal rendelkező határon túli magyar pedagógus-szervezetek teljes egészében a magyar kormány fenntartásával működnek és a szintén a nemzetpolitika keretében meghirdetett programok is a magyar közösségeket szolgálják, segítik – sorolta az államtitkár.

 

Hozzátette, hogy ezeket a programokat, intézkedéseket a 2010 óta folyamatos stabil kormányzásnak köszönhetően tudják végigvinni.

 

Az államtitkár értékelése szerint olyan történelmi pillanatnak lehetünk részesei, amely optimizmusra ad okot, hiszen – mint fogalmazott – hamarosan ismét növekvő magyar gazdaságról, gyarapodásról lehet majd beszélni.

 

A fiatalok problémáira ugyanakkor megfelelő válaszokat kell adni, mert a nemzetpolitikát csak a fiatalokkal együtt, velük együttműködve lehet tovább vinni – összegzett Potápi Árpád János.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!