Nyitókép forrása: canva.com

 

Kedden volt az idei szezon első komolyabb, közlekedésre is nagy hatást gyakorló havazása, és az előrejelzések szerint a szerdai szünet után újabb hullámban érkezik a csapadék térségünkbe. Már csütörtökön intenzív havazásra lehet számítani, ezúttal országos szinten. A pénteki nap azonban egyelőre bizonytalan. Szlovákiában húzódik majd az arktikus hideg légtömegek és a délről érkező meleg, tropikus légtömegek arcvonala, és szinte biztos, hogy kettészakad az ország: lesz, ahol 15-30 centiméternyi hó esik majd, míg máshol intenzív esőzésekre kell számítani. Hogy lesz ez a határ, egyelőre a meteorológusok nem tudják megmondani.

 

Szerda virradóra ért el minket az az arktikus levegő, aminek köszönhetően több napsütésben lesz részünk, de egyúttal hideg is lesz. Az északi és keleti járásokban egész nap fagypont alatt marad a hőmérséklet.

 

Csütörtökön a hőmérséklet nem, a hóhelyzet viszont változni fog. Az Alpok felől érkezik egy ciklon, ami dél felől hoz hófelhőket Szlovákiába. Az előrejelzések azt sugallják, hogy a keddi csapadéktól eltérően csütörtökön országszerte havazásra kell készülnünk, a legtöbb hó pedig Besztercebánya és Kassa megyében várható: 10-20 centiméter.

 

 hirdetes_810x300  

Pénteken az ország kettészakad. Szlovákia területén találkozik majd az északi arktikus levegő és a délről érkező tropikus levegő, és lehetetlen megmondani, hogy hol húzódik majd a front. Az biztos, hogy rengeteg csapadék várható, de hogy mely régiókban lesz hó, és hol várható eső, egyelőre kérdés marad.

 

A közelítő modellek úgy becsülik, hogy a hóhatár valahol a Duna menti alföld északi határánál lesz, Nyitra alatt, de erre nincs semmi garancia.

 

Körkép.sk, imeteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!