Nyitókép forrása: Ipolyvarbó, 2023. december 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Õrhalom és Ipolyvarbó között megépült Ipoly-híd átadásán a felvidéki Ipolyvarbón 2023. december 1-jén. MTI/Komka Péter

 

Új Ipoly-hidat adtak át Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Őrhalomnál, a másikon pedig Ipolyvarbónál, ami megkönnyíti a határ menti közösségek életét, s a gazdaságfejlesztés szempontjából is fontos – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

 

A minisztérium közlése szerint a tárcavezető az avatóünnepségen emlékeztetett rá, hogy 2010-ben még csak huszonkét határátkelési pont volt a két ország között, míg most a harminckilencediket adták át.

 

Beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország és Szlovákia is stratégiai fontosságot tulajdonít határai törvényes átjárhatóságának. Szavai szerint különösen igaz ez annak tükrében, hogy hazánk leghosszabb határa épp a szlovák, eközben a szomszéd ország ráadásul a harmadik legfőbb kereskedelmi partnernek számít.

 

„Tehát nekünk az a stratégiai feladatunk, hogy minél több átkelési lehetőség legyen Magyarország és Szlovákia között. Ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak és jó a magyaroknak a határ mindkét oldalán”

 

– szögezte le beszédében.

 

Az új szlovák kormány felállása kapcsán kiemelte, hogy a megegyezést, amelynek alapján ez az új átkelő is elkészülhetett „ugyanezzel az összetételű kormánnyal írtuk alá ugyanilyen összetételű kormányként, minthogy Robert Fico és Orbán Viktor 2014-ben kötött megállapodásába foglaltuk bele azokat az Ipoly-hidakat, amelyeket most megépítünk”.

 

Rámutatott, hogy méltatlan állapotot számoltak fel, ugyanis Ipolyvarbó és Őrhalom között legalább fél órát kellett autózni, 23-24 kilométert kerülve, és ez most pár percre, néhány száz méterre csökkent.

 

Ipolyvarbó, 2023. december 1.
Farkas Egon, Õrhalom polgármestere, Balla Mihály, Õrhalom fideszes országgyûlési képviselõje, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Richard Rasi szlovák beruházási, regionális fejlesztési és informatikai miniszter, Ondrej Lunter, Besztercebánya megye elnöke, Fagyas Marcell, Ipolyvarbó polgármestere és Lõrincz Mária, a Középsõ Ipoly-mente Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója (b-j) átadja az Õrhalom és Ipolyvarbó között megépült Ipoly-hidat a felvidéki Ipolyvarbón 2023. december 1-jén.
MTI/Komka Péter

 

„Az újabb híd is világosan bizonyítja, hogy Magyarország és Szlovákia kiválóan együttműködve kiválóan használja fel a rendelkezésre álló európai uniós forrásokat. Mindez mutatja azt is, hogyha megkapnánk a jog szerint nekünk járó európai uniós forrásokat, jól bánnánk velük”

 

– húzta alá.

 

Majd az EU társfinanszírozásával 2,5 milliárd forintból megvalósult fejlesztést ismertetve tudatta, hogy a 30,5 méteres híd mellett Magyarországon 1100 méter, Szlovákiában pedig 400 méter utat építettek.

 

„Ez tehát a harminckilencedik átkelési pont, de nem állunk meg”

 

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a jövő év elején újabb átkelési pontot adnak át Drégelypalánknál.

 

Ipolyvarbó, 2023. december 1.
Az Õrhalom és Ipolyvarbó között megépült új Ipoly-híd a felvidéki Ipolyvarbón az átadás napján, 2023. december 1-jén.
MTI/Komka Péter

 

Szijjártó Péter ezután kifejtette, hogy sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor közel sem volt természetes a nyugodt és akadálytalan átkelés a két ország között. Leszögezte: legutóbb a koronavírus-járvány idején vált világossá, hogy a szabad átkelés a határon olyan, mint a levegő. „Ha van, észre sem vesszük, ha nincs, akkor pedig azonnal hiányzik mindenkinek” – fogalmazott.

 

„És arra is emlékezhetünk, hogy volt időszak, amikor a politikai gyűlölködés miatt nem tudtunk hidakat építeni, sem a szó szoros, sem annak átvitt értelmében. Mára azonban mindez teljesen megváltozott”

 

– hangsúlyozta.

 

„Magyarország és Szlovákia együttműködése kölcsönös tiszteleten alapuló sikertörténetté vált. Fontos ügyekben erősítjük egymást, hozzájárulunk egymás gazdasági növekedéséhez, valamint egymás fizikai biztonságához. És ezt kell most megőriznünk”

 

– figyelmeztetett.

 

Ipolyvarbó, 2023. december 1.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Õrhalom és Ipolyvarbó között megépült Ipoly-híd átadásán a felvidéki Ipolyvarbón 2023. december 1-jén.
MTI/Komka Péter

 

A miniszter végezetül kitért arra is, hogy napjaink nehézségei még inkább felértékelik a kiszámítható, kölcsönös tiszteleten alapuló jószomszédi kapcsolatok jelentőségét.

 

„A legutóbbi szlovákiai parlamenti választások eredménye megerősíti, elősegíti azt, hogy Szlovákia és Magyarország továbbra is a kölcsönös tisztelet talaján állva, kölcsönösen fontos eredményeket elérve tovább építse az együttműködését”

 

– összegzett.

 

Illetve rámutatott, hogy határ mentén élni különleges élethelyzetet jelent, amelynek milyenségét az határozza meg, hogy ez a határ elválaszt vagy összeköt, ellehetetleníti a két oldal közötti gazdasági, társadalmi, családi, baráti kapcsolatokat, vagy elősegíti ezeket.

 

„Ez attól függ, hogy a határ átjárható-e. Tehát, hogy a határon mindazok átkelhetnek-e kellő sűrűséggel és kellőképp akadálymentesen, akik azt a törvények tiszteletben tartásával, barátsággal és tisztességes szándékkal teszik”

 

– mondta.

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Richard Raši szlovák beruházási, regionális fejlesztésekért felelős és informatikai miniszterrel Ipolyvarbón, 2023. december 1-jén, fotó forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

 

Raši: A kétoldalú kapcsolatokat is jelképezi az Ipolyon most átadott szlovák-magyar határhíd

 

A Ipolyon most átadott szlovák-magyar határhíd fontosságát és jelképes szerepét hangsúlyozta az ünnepségen felszólalva Richard Raši, Szlovákia beruházási, regionális fejlesztésekért felelős és informatikai minisztere. Egyúttal köszönetet mondott a magyar kormánynak a jó partneri kapcsolatokért a folytatódó fejlesztésekben, s arra is rámutatott, hogy az új szlovák kormány – tekintettel arra, hogy jelentős mértékben vidéki jellegű országról van szó – kiemelt fontosságot kíván tulajdonítani a regionális fejlesztéseknek.

 

Az új híd fontos regionális infrastrukturális beruházásnak számít, s hosszú évtizedek után jelentősen lerövidíti a Szlovákia és Magyarország közti határfolyó két oldalán, egymástól csupán 1,5 kilométerre lévő Ipolyvarbó és Őrhalom közúti összeköttetését. Korábban az egyik településről a másikra 20-25 kilométeres kerülő utat kellett megtenni. A két település között megépült, 31,5 méteres fesztávolságú, szabadnyílású acélgerendahíd 2,6 millió euróból (mintegy 980 millió forint) épült meg, a beruházást a felek egyenlő arányban biztosították.

 

A szlovák megyét képviselő Ondrej Luntner beszédében egyaránt fontosnak nevezte a „fizikai és metaforikus” hidak építését.

 

Az új Ipoly-híd megépítése a Határtalan természet – Ipoly híd nevet viselő projekt része, amely az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési program keretében valósult meg több, mint 6,7 millió euró összköltséggel (mintegy 2,5 milliárd forint), amelyből 5,7 millió eurót (mintegy 2 milliárd 130 millió forint) az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroztak.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.