Nyitókép: Körkép.sk

 

Karácsony évszázadok óta a legszentebb, legmeghittebb ünnep a világ keresztény embereinek életében. Ilyenkor megajándékozzuk szeretteinket, kedveskedünk családtagjainknak, testben és lélekben is ráhangolódunk az ünnepekre. Bizonyára minden családnak megvannak a sajátos szokásai, a kedvenc ételei a karácsonyi terítéken, és az ajándékozás körüli apró rituáléi.

 

Azonban elődeink magukkal hozott ősi szokásainak egy része átalakult vagy a feledés homályába merült. Elevenítsünk hát fel pár régi karácsonyi szokást, hátha ezeknek a tradícióknak köszönhetően még szebbé tehetjük karácsonyunkat.

 

December 24. –  Ádám és Éva napja, karácsony vigíliája, böjtnap. Az adventi időszak utolsó napja, de egyben a karácsony kezdete is. Dologtiltó napnak számított, csupán a takarítás és a sütés-főzés volt engedélyezett. Ezen a napon a karácsonyi asztalt ünnepélyesen megterítették, az abroszt csak szenteste használták (a hétköznapokon a parasztasztalra nem került terítő), ugyanis mágikus erőt tulajdonítottak neki.

 hirdetes_300x300  

 

1d8da0a5a393eb214f8f3de8d7a62fd1
A karácsonyi abrosz mágikus alkalmazása: színe általában fehér, díszítése fehér vagy piros; szőtt, vagy hímzett

 

A következő esztendőben pedig ugyanezt az abroszt vetőabroszként vagy sütőabroszként alkalmazták, hogy a termés bő legyen, a kenyér jól sikerüljön vagy pedig – az abrosz mágikus erejének köszönhetően – a beteg embert tekerték be vele, esetleg bedörzsölték vele a beteg háziállatot.

 

Asztalon a gazdaság

 

A karácsonyi asztalon vagy alatta a parasztgazdaság tartozékai is megjelentek: gabonamagvak, szalma, széna, gazdasági és háztartási eszközök kerültek a teríték mellé, hogy ezzel is elősegítsék az állatok szaporaságát, vagy csak azért, mert ezáltal emlékeztek a kis Jézus születésére.

 

Az asszonyok később aztán az állatoknak adták az asztalon maradt morzsát, hogy termékenyek legyenek a következő évben. A jobb termés reményében a gyümölcsfákra kötözték vagy alájuk szórták a szénát, szalmát, karácsonyi morzsát vagy az ételmaradékot.

 

Karácsonyi ételek: minden, ami szem-szájnak ingere

 

E napon fontos szerepet játszik a vacsora is. Régen a katolikus egyház szigorú böjtöt rendelt el erre a napra, amit az éjféli miséig be kellett tartani.

 

Elsődleges éteknek az  egész kenyér és a kalács számított, hogy egész esztendőben legyen belőle. Az asztal alá szénát, szalmát vitt be a gazda, hogy azután az állatok alá tegye, ezzel biztosítva egész esztendőre az egészségüket. A bő termést igyekeztek befolyásolni a szintén az asztal alá helyezett magvakkal, szemes terményekkel.

 

Népszerűek voltak még a karácsonykor fogyasztott hüvelyesek, valamint a  sült tök és újabban a hal, melyek a következő év pénzbőségét kellett hogy biztosítsák. Régen bab-, borsó- vagy lencselevest és mákos gubát ettek, ma már főként a hal és a krumplisaláta tartozik a tradicionális ételek közé.

 

20121220-karacsonyi-egeszseges-etelek-unnepi-vacsora-illusztracio3
Vannak, akiknek a karácsony nem karácsony halászlé, töltött káposzta, rántott hal és bejgli nélkül.

 

Az asztalra helyezett ételek, melyeket általában megfelelő sorrendben fogyasztottak el, a család tagjainak az egészségét biztosították a néphit szerint. Vacsorára huszonegyféle eledel került az asztalra: hal, bableves, mákos guba, derelye, keserűtúrós galuska, ostya, dió, alma, fokhagyma, vöröshagyma, méz, aszalt szilva, bors, szőlő, sült tök, fehér kenyér, bejgli, bor, pálinka stb. A családtagoknak mindenből kellett enni-inni.

 

Általában elsőnek az ostyát fogyasztották mézzel, borssal és fokhagymával. Ezután ették az almát. Az almának karácsonykor sokféle mágikus szerepet tulajdonítottak. Almával jósoltak a lányok Luca-naptól fogva, a családfő pedig általában egy almát annyi felé vágott, ahány családtag volt, s mindenki kapott belőle, hogy összetartson a család.

 

Klasszikus karácsonyi étrend 1940-ből

 

24. kedd, ebéd: halikraleves, mákosmetélt. Vacsora: borleves kockára vágott pirított zsemlyével, rántott harcsa, velissaláta, diós- és mákospatkó, gyümölcs.

 

1889_1_490x325
Pulykapecsenye.

25. szerda, ebéd: pulykaaprólékleves májgaluskával, pulykapecsenye, sültburgonya körítés, vegyes saláta, faágtorta. Vacsora: hideg pulykasült, ecetes paprika káposztával töltve, sütemény, gyümölcs.

26. csütörtök, ebéd: tyúkleves finommetélttel, makarónipuding, a hús átsütve, szeletekben sült burgonyakörítés, cékla és uborka, diós- és mákostekercs. Vacsora: malackocsonya ecetes tormával, vegyeskompót, sütemény.

 

 

A karácsonyfa eredete

 

A karácsonyi ünnepkör legismertebb, legjellegzetesebb és nélkülözhetetlen jelképe a karácsonyfa, mely a téli napfordulóhoz kötődő pogány hagyományokban még nem szerepel, azonban a fák és az örökzöldek fontos szimbólumokként voltak jelen.

 

A téli napforduló idején örökzöld növényekkel díszítették a házakat, hogy elűzzék a hideg tél egyhangúságát. A keresztény világban ezért lettek az örökzöldek az élet és az örökkévalóság szimbólumai.

 

20121122-karacsony-szimbolum-legenda-hagyomany-magyal3
A legelső karácsonyfákat: almával, áldozóostyával, aranyozott papírral és édességel díszítették.

 

A középkorban a templomokat szenteste almával díszített faágakkal ékesítették. A fákat ekkor még nem vitték be a házakba. A 16. századi Németországban szenteste papír virágokkal díszített fenyőket vittek a város főterére, ahol nagy ünneplést tartottak, a feldíszített fákat körbetáncolták, majd a szertartás részeként elégették.

 

Az első írásos feljegyzés a mai értelemben vett karácsonyfáról a 15. század végéről, Strasbourgból származik Sebastian Brant német író tollából. Ekkoriban a fákat almával, ostyával díszítették. A gyertyával díszített karácsonyfát elsőként 1660-ból jegyezte le Lisolette pfalzi grófnő egy 1708-ban írt levelében. A karácsonyfa-állítás szokása hazánkban a 19. században jelent meg, főleg a német ajkú városi lakosság körében. Az első „magyar” karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz állította 1824-ben, ez az új szokás pedig gyorsan meghonosodott a városokban.

 

0000000281
A karácsonyfa az egyik legnépszerűbb és dédelgetettebb karácsonyi hagyomány. Csak az Egyesült Államokban 35-40 millió élő fát vásárolnak és díszítenek fel évente. Más országokban ez a szám megközelíti a 20 milliót.

 

A karácsonyfát kezdetben almával, dióval, ostyával, mézespogácsa-alakokkal és cukorral díszítették. A 19. század vége felé már a csillogó díszek váltak a karácsonyfák összképének meghatározóivá. Üvegdíszek gyártására vonatkozóan pedig 1848-ból származik az első adat, tömeges előállítása Németországban már a század végén elkezdődött.

 

Ünnepi szokások (regölés, betlehemezés)

 

A regölés a téli napforduló ősi, pogánykori szokása. Férfiak jártak házról-házra  bőség- és termékenységvarázsló rigmusokkal köszöntötték a háziakat. Általában karácsony másnapján, 26-án került rá sor, amikor különféle népi hangszerekkel (duda, dob, csengő stb.) is kísérték a regölést, a résztvevők pedig kifordított báránybőr bundát viseltek.

 

A regösök a házhoz való megérkezéskor a házigazdától engedélyt kérnek, hogy elmondhassák az éneket, ezután beköszöntőt mondanak, majd következnek a jókívánságok a háziaknak és az adománykérés.

 

4-329b
István napjától, december 26-tói újévig jártak a regõsök. A regölés lényegében természetvarázsló köszöntés -, bõségvarázsló és adománygyûjtõ célzatú szokás volt.

 

A betlehemezés a magyar paraszti hagyomány egyik legismertebb és legnépszerűbb, többszereplős, dramatikus népszokása a karácsonyi ünnepkörben. Tulajdonképpen pásztorjáték, azt a történetet meséli el, melyben Jézus születésekor a „három királyok” (a napkeleti bölcsek) meglátogatják a jászolban, barmok közt fekvő kisdedet és Máriát.

 

A betlehemezők, általában férfiak, legények vagy gyerekek betlehemet visznek magukkal, melybe fából, papírból készült szent család figurákat és állatokat helyeznek. A dramatikus játék részei a bekéredzkedés, a háziak köszöntése, a születéstörténet felolvasása vagy előadása, adománygyűjtés.

 

mt434kmn136
A betlehemezés több szereplős, dramatikus játék, a karácsonyi ünnepkör egyik legnépszerűbb misztériumjátéka.

 

Névnapi köszöntések (december 26 – 27.):  István és János napja

 

István napja egészség- és termésvarázsló napnak számított. A legények, férfiak a mise után együtt jártak „istvánolni”, az István nevű barátokat, rokonokat, gazdákat felköszönteni. Van, ahol a bort a köszöntők viszik magukkal, a gazdasszony kötelessége pedig a  hájas-, tepertős- sajtos pogácsa elkészítése.

 

János  naphoz a borszentelés szokása kapcsolódott, mely  egyes  borvidékeken máig él. Régen minden család bort vitt a templomba, amit a pap megáldott. A szentelt bornak mágikus erőt tulajdonítottak, így beteg ember és állat gyógyítására egyaránt alkalmazták.

 

A középkorban szentelt borral kínálták meg azokat, akik búcsúzkodtak, útnak indultak, hogy Szent János áldása oltalmazza őket. Kép forrása: magyarkurir.hu

 

A névnapi összejárások e két névnap alkalmából maradtak meg legtovább – talán nem véletlen, hiszen a két leggyakoribb férfinévről van szó. A tréfa, nevezetesen a „kötözés” sem hiányzott e névnapozásokból, amikor is a látogatók éjnek idején keresték föl a névnapost, akit aztán az ágyhoz kötözve köszöntöttek föl. Szólásunk a Szent János áldása pedig a búcsúzáskor megivott utolsó pohár borral kapcsolatosan maradt fönt.

 

Vesszőzés aprószentek napján (december 28.)

 

 A bibliai történet szerint a napkeleti bölcsek látogatása után, a hatalmát féltő Heródes megöletett Betlehemben minden két éven aluli fiúgyermeket, abban a reményben, hogy az újszülött Messiás is közöttük van. Bár nem tudnak Jézusról, mégis Jézusért adják életüket… Aprószentek napján rájuk emlékezünk.

 

korbacs
„Fenyőgallyam vígan suhog, Egészséget osztogatok, Soká éljen Egészségben, Engem pedig szeressen!”

 

E nap legismertebb szokása a korbácsolás vagy vesszőzés (aprószentekelés,odoricsolás,suprikálás). A korbáccsal a betegségeket, különösen a keléseket űzték, de több helyen e szokással kapcsolódott össze a legényavatás ünnepe is.A falu legényei ilyenkor végigjárták a házakat, s énekszó mellett korbáccsal meg-megsuhintották a lányokat, asszonyokat.

 

Ezzel a szokással azt akarták kifejezni, hogy Betlehemben csak a fiúkat ölték meg, ezért most a lányoknak kell szenvedniük. Vesszőzés után a legényeket borral kínálták, a lányok pedig színes szalagot kötöttek a vessző végére. A vesszőzést olykor a gyerekek kapták – jelképesen a Betlehemben Heródes alatt szenvedett gyermekekért.

 

Takács Henrietta

 

Források: mek.niif.hu, karacsony.lap.hu, magyaralmas.hu

  Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.