Nyitókép forrása: Budapest, 2023. december 25. Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet ünnepi istentiszteleten karácsony elsõ napján Budapesten, a Szilágyi Dezsõ téri református templomban 2023. december 25-én. MTI/Illyés Tibor

 

Karácsony üzenete, hogy Isten családjába tartozhatunk, és ehhez nem kell mást tenni, mint viszonozni az ősbizalmat, amivel Isten megajándékoz bennünket – mondta Balog Zoltán református püspök karácsony napján Budapesten.

 

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Szilágyi Dezső téri református templomban tartott istentiszteleten arról beszélt: János evangéliuma szerint a világ kettéválik karácsonykor is. Azokra, akik befogadták Jézust, és azokra, akik nem, pedig a „saját világába jött”.

 

Ugyanakkor karácsony üzenete az is, hogy van átjárás a két csoport között, „ha egyszer beengeded Jézus Krisztust az életedbe”, akkor átalakít, megváltoztat, Isten gyermekévé tesz – tette hozzá.

 

 hirdetes_810x300  

Kiemelte: karácsony üzenete, hogy „velünk az Isten”, nem ellenünk, nem nélkülünk van és nem is általunk van, hanem „mi vagyunk általa azok, akik lehetnénk”.

 

Budapest, 2023. december 25.
Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet ünnepi istentiszteleten karácsony elsõ napján Budapesten, a Szilágyi Dezsõ téri református templomban 2023. december 25-én.
MTI/Illyés Tibor

 

Valójában az első karácsony óta Istent Jézus nélkül csak félreérteni lehet. A világosság nélkül, amit Jézus születése, élete, halála és feltámadása teremtett a világban, Isten legfeljebb egy „lassan belefáradó világrendőr”, aki próbál ugyan, de egyre nehezebben tud rendet tartani a világban, vagy egy jóságos öregúr, egy nagypapa, akit néha meglátogatnak az unokák, de egyébként nélküle élik mozgalmas életüket – mondta.

 

Megjegyezte, aki Jézus Krisztusban szólítja meg Istent, az olyanhoz szól, aki ismeri a születés titkát, a gyermekség örömét, ismeri az elutasítás fájdalmát, a betegség, a bűn terhét, ismeri a teremtett világ szépségét, de ismeri a halál fenyegetését, a döntés súlyát és a megérkezést is Isten akaratába. Jézus nem úgy ismeri az embert, mint akinek van egy információgyűjteménye, leírása róla, hanem mint az „élete társa”, aki vele megy az úton.

 

Budapest, 2023. december 25.
Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke (k) és Illés Dávid, a Budai Református Gyülekezet vezetõ lelkésze (j) érkezik az ünnepi istentiszteletre karácsony elsõ napján Budapesten, a Szilágyi Dezsõ téri református templomban 2023. december 25-én.
MTI/Illyés Tibor

 

A karácsonyi evangélium azt kérdezi, „tudsz-e ennek örülni, tudsz-e örülni Istennek?” Most nem engedelmeskedni kell Istennek, nem félni kell tőle vagy okosat gondolni róla, hanem örülni neki – mondta.

 

Balog Zoltán arról is beszélt, sokkal könnyebb lenne elhinni ezt az üzenetet Isten öröméről, Isten ajándékáról, ha több lenne a „derűs arcú” keresztény, és arra kérte a híveket, tegyenek azért karácsony után is, hogy minél több „örvendező, vonzó életű keresztény ember és család legyen” az országban, a Kárpát-medencében és az egész világon.

 

Az istentisztelet, amelyen jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök is, úrvacsoraosztással zárult.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!